Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Welkom!

  • Auteur: Barroux
  • Illustrator(s): Barroux
  • Jaar van uitgave: 2016
  • Prijs: 12.95
  • Pagina's: 32
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Meis en Maas
  • ISBN: 9789030502791

Na de twee nagenoeg woordeloze prentenboeken ‘Waar is de olifant?’en ‘Waar is de zeester?’over milieuproblemen, is van Barroux nu ‘Welkom’ verschenen, een prentenboek over de vluchtelingenproblematiek.

Als drie ijsberen wegdrijven van hun ijsschots hopen ze ergens terecht te kunnen.  De bewoners van de eilandjes waar ze langs drijven zijn echter niet zo happig op nieuwe bewoners; de ijsberen zijn te vreemd, met teveel of worden gewoon genegeerd. De ijsschots smelt, de situatie lijkt uitzichtloos tot ze op het nippertje een onbewoond eiland tegenkomen. Gelukkig!

Maar dan komt er een bootje met drie apen langs, op zoek naar een nieuw thuis…

In tegenstelling tot de twee eerdere prentenboeken bevat ‘Welkom’ wel tekst, zij het niet veel.  De prenten en de tekst vullen elkaar goed aan, ook door de speelse opzet van de tekst. Welkom is een boek dat voor zich spreekt; ook deze keer heeft Barroux een groot en actueel probleem in een behapbare vorm weten te gieten.

Dit boek met zijn grote gekleurde prenten is goed bruikbaar om met kinderen het gesprek aan te gaan over vluchtelingen. En om er zelf nog eens over na te denken.

Je kunt dit prentenboek gerust het ‘zusje’ van ‘Kleine Aap en de Panda’s‘ van Willemijn de Weerd & Leontine Gaasenbeek noemen. In ‘Kleine Aap’ zie je hoe aap geïrriteerd reageert op de komst van de panda’s in de dierentuin. In ‘Welkom’ kruip je in de huid van IJsbeer (vluchtelingen) die vanaf een afbrekende, smeltende ijsschots een plekje, een thuis proberen te vinden. Zijn de ijsberen welkom?

Auteur/illustrator Barroux weet belangrijke, actuele thema’s op een indringende en tegelijk eenvoudige, toegankelijke manier voor kinderen duidelijk te maken in woord en illustratie. Eerdere titels van hem zijn ‘Waar is de zeester?‘ over de plastic soep en rommel in de zee, en ‘Waar is de olifant?‘ over ontbossing.

Bij dit boek is een lespakket beschikbaar gesteld, geschikt voor het digibord. Welkom wordt uitgegeven bij meis en maas.

GO

 

 

Koop dit boek bij je plaatselijke boekhandel

of

BESTEL ONLINE