Welkom bij de welpen

Liesbeth van Binsbergen is (na Zookids) een nieuwe serie begonnen voor kinderen van de middenbouw basisschool. ‘Welkom bij de welpen’ is het eerste deel van de serie Scouts in actie. Dit boek is de winnaar van de EigenWijsPrijs 2019 (categorie middenbouw)!!

Inhoud: We maken kennis met Lau. Hij is net verhuisd, mist zijn beste vrienden uit zijn vorige woonplaats en moet nog erg wennen. Hij kijkt eerst maar ‘s de kat uit de boom in zijn klas, is eigenlijk vooral bang voor het nieuwe onbekende en wil het liefst alles alleen doen. Wel zo makkelijk. Thuis gaat hij tekenen om rustig te kunnen nadenken. Maar zijn moeder vindt dat maar niks. Buiten spelen en vriendjes maken is veel beter voor hem. Maar hoe vind je nu zomaar weer leuke vrienden? Door zelf een vriendenboekje in te vullen met bedachte vriendjes en hobby’s? Door te zeggen dat je thuis een zwembad hebt?

Zijn juf heeft een goed idee en vertelt dat aan zijn ouders. En zo gaat Lau naar de open dag van de scouting, ‘Welkom bij de welpen’. Daar ontmoet hij Laila, een sportief vrolijk meisje. Door Laila gaat Lau enthousiast meedoen met de activiteiten van de scouting. Hij vertelt niks op school, want Floris doet zo flauw… Wel houdt hij zijn spreekbeurt over de scouting. En het blijkt dat vrienden krijgen toch niet zo moeilijk is als hij dacht.

Taalgebruik: Liesbeth van Binsbergen schrijft leuk, speelt met taal ‘maffe giraffe‘. Lau tekent een ‘kaaskopgiraffe‘. Ze laat Lau lekker nadenken in zijn hoofd ‘Meesters en juffen zijn geen kaaskoppen, maar ‘koffiekoppen’, denkt Lau. Hun hoofden zouden nog eens koffiebruin eruit gaan zien. (…) Stel je voor dat je groen zou worden wanneer je veel augurken eet, of paars van de bosbessen. Lau grinnikt zachtjes, (…)

Doelgroep/oordeel: Een fijn leesboek voor de middenbouw van de basisschool, voor jongens en meisjes van 8 jaar en ouder, waarin je kennismaakt met de wereld van de scouts en waarbij ik vermoed dat de vrienden Lau, Laila en Luuk in de volgende delen van deze serie vast veel avonturen in de natuur bij de scouts gaan meemaken. Dat lezen we hopelijk in het vervolg van ‘Scouts in actie’. Ga jij ook vast sparen? AVI E5, groep 5-6.

Vraagje: ga jij ook dromen nadat je paprikachips gegeten hebt?

+ Leuk eerste deel van nieuwe serie. Goed onderwerp en personages.

+ Speels taalgebruik. Zouden meer auteurs moeten doen!

+ Nieuwe serie voor middenbouw basisschool.

AP

 

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

Welkom bij de welpen

Jaar van uitgave:

2018
2018

Aantal pagina’s:

96
96

Uitgeverij:

Columbus
Columbus

Prijs:

9.95
9.95

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.