Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Wat groeit er in mama’s buik

  • Auteur: Anna Herzog
  • Illustrator(s): Joëlle Tourlonias
  • Jaar van uitgave: 2018
  • Prijs: 14.95
  • Pagina\'s: 32
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Vier Windstreken
  • ISBN: 9789051166415

Als de mama van Eva en Daan zwanger is, vertelt ze hoe de baby groeit, hoe de baby in haar buik gekomen is, hoe jongens en meisjes veranderen als ze groter worden, wat de baby wel en niet kan in de buik van mama en hoe het is als de baby geboren wordt. Een mooi geillustreerd voorlichtingsboek, om samen te bekijken en over te praten.

Dit is een mooi prentenboek, groot formaat (ruimer dan A4) met aansprekende, warme kleuren. Met duidelijke illustraties in kleur en in ‘schets’, als er iets verduidelijkt moet worden, bijvoorbeeld hoe een baby’tje groeit of hoe een meisje verandert tot vrouw. Met een leuk einde waarin mama de baby voedt en tegelijk ‘gevoerd’ wordt door Eva en Daan.

Wanneer de mama van Eva en Daan zwanger is, vertelt ze hen alles over baby’s, hoe lang groeien ze in je buik, weet je of het een j/m is, waarom mannen geen baby’s in hun buik kunnen hebben, hoe het zit met seks en vrijen. Hoe het zaadje in de baarmoeder terechtkomt, hoe je verandert als je groter wordt.

Alle informatie wordt uitgebreid, openhartig en expliciet verteld vanuit de papa en mama van Daan en Eva. Het is dan ook een echt ‘gezinsboek’, met een goede sfeer in het verhaal.

Wel vraag ik me af of kinderen van 6-8 jaar (zo zien Daan/Eva er uit) alles begrijpen wat in dit boek wordt verteld en uitgelegd. De uitgever schrijft op het achterflap van dit voorlichtingsboek dat de teksten kindvriendelijk zijn en behoedzaam benaderd worden. Hierover zullen de meningen verschillen. Het taalgebruik zal niet iedereen aanspreken, sommige woorden zijn ons inziens ‘te hard’ gekozen, en ook de visie over ‘van elkaar houden & seks’ zal niet breed gedeeld worden.

Toch is het goed en mooi dat er (prenten)boeken zijn die aandacht besteden aan dit onderwerp. Het voordeel van een boek voor deze leeftijd (6+) is, dat je het boek en de platen samen kunt bekijken en er – in je eigen taalgebruik – over kunt praten en erover vertellen.

Er is (nog) geen vergelijkbaar voorlichtingsboek vanuit de christelijke kinderboekenmarkt.

AP