Boekdetails

0 - 6 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Waar is de ring

  • Auteur: Ineke Kraijo
  • Illustrator(s): Betje Ton
  • Jaar van uitgave: 2014
  • Prijs: 4.99
  • Pagina's: 40
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Ark Media
  • ISBN: 9789033831867

Groot formaat prentenboek over juf Eva die gaat trouwen, maar.. ineens haar ring kwijt is. Hoe moet dit nu?

De juf van Eva gaat trouwen. Dat is leuk, maar nog leuker is het dat Eva en haar hele klas daarbij mogen zijn! Om de klas voor te bereiden op de bruiloft laat juf Jetske haar sluier zien aan de kinderen, en nog iets anders, heel bijzonders: haar trouwring. De kinderen vinden het schitterend en de ring wordt dan ook uitgebreid bewonderd op het schoolplein. Tot er een ekster langs komt vliegen die de ring meepikt. Weg ring! Wat nu?

Het is een vrolijk ogend, groot formaat prentenboek (24×29 cm) met een harde kaft. Op de omslag staan een aantal kinderen afgebeeld die op een schoolplein aan het spelen zijn. De stripachtige illustraties van Betje Ton zijn vrolijk, humoristisch, karikaturaal en een tikje alternatief. Ze geven het boek een heel eigen sfeer. Alle personages hebben grote monden en dunne, sprieterige beentjes. Het valt te verwachten dat over de illustraties gemengde gevoelens gehoord zullen gaan worden, waarschijnlijk variërend van óf ‘heel erg leuk en vrolijk’ of ‘lelijk’, ‘kaal’. Er zitten leuke details in de paginagrote prenten; de pleisters op Eva’s knie en arm een paar dagen nadat ze uit de boom is gevallen, Thomas die spookje speelt met de sluier van de juf, de kindertekeningen in de klas en de ekster die op elke prent aanwezig is. De ekster is op elke bladzijde te zien. Op de bladzijde waarop je ziet dat de ekster de ring steelt, zijn de kinderen klein en is de ekster extra groot uitgezoomd.

Bij een prentenboek over een niet-bijbels thema is het doorgaans lastig om er een expliciet christelijke boodschap in te stoppen zonder dat het er al te dik bovenop ligt. Ineke Kraijo laat mama en Eva samen bidden voor de juf: ‘Ik snap dat juf Jetske heel verdrietig is en dat jij het daarom ook bent. Weet je wat mij altijd helpt als ik treurig ben? ‘‘Dropjes eten?’Mama glimlacht.‘Nee, dat helpt bij jou. Ik denk aan leuke dingen. Of ik bid tot God. Zullen we samen bidden voor de juf?’ Uiteindelijk heeft het verhaal een ‘happy end’.

Het boek is geschreven voor kinderen van 4-6 jaar, te gebruiken in de groepen 1 t/m 3 van het basisonderwijs. Voor de jongste kinderen staat er wellicht iets teveel tekst in, maar dat kan tijdens het voorlezen opgelost worden door hier en daar wat tekst samen te vatten. Met oudere kinderen kan er n.a.v. het verhaal doorgepraat worden over het thema (kwijt zijn/zoeken/vinden) of over emoties (blij/verdrietig/boos/opgelucht). Sifra (groep 1): “Ik weet nu wat een ekster is”; Thirza (groep 3): “Jammer dat mijn juf al getrouwd is”.

Het duo Betje Ton – illustrator – en Ineke Kraijo – auteur – kennen we al van de Lucasboekjes. ‘Eet smakelijk, Lukas’ en ‘Lukas gaat naar de kerk’. Leuke, vrolijke vierkante voorleesboekjes voor peuters met herkenbare onderwerpen voor deze doelgroep.

GO

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE