Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Vrij!

  • Auteur: Bianca Mastenbroek
  • Jaar van uitgave: 2013
  • Prijs: 14,95
  • Pagina's: 261
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Vier Windstreken
  • ISBN: 9789051163322

Vrij! is een ongelooflijk spannende historische roman over een 14-jarige jongen, Hendrik, die er helemaal alleen voorstaat tijdens de Franse Tijd in Amsterdam. Zijn ouders leven niet meer en Hendrik heeft helemaal niets: hij probeert te overleven.
Wat zou hij die gehate Franse gendarmes graag wegjagen uit Amsterdam zodat ze vrij zouden kunnen leven in Amsterdam. Maar, voor het zover is, gebeurt er enorm veel in  het leven van Hendrik en wordt hij letterlijk door schade en schande wijs.

Vrij! is een plezier om te lezen, je ervaart de Franse tijd en het 18-eeuwse Amsterdamse leven bijna aan den lijve. Een dikke paperback over het leven, 200 jaar geleden, vlak voordat Prins Willem van Oranje in Scheveningen voet aan wal zette. Hendrik was erbij, als vrij man!

Hendrik zou in onze tijd een puber zijn die ‘verplicht’ naar school moest. Wat zou Hendrik uit dit boek graag naar school willen. Hendrik heeft helemaal niets. Zijn vader die alcoholist was, is door zijn moeder vergiftigd. Daarom werd zijn moeder als ‘gifmengster’ veroordeeld tot de guillotine, samen met het dienstmeisje dat het rattengif van zijn moeder bij de apotheek halen moest.

Hendrik is ontsnapt uit het Aalmoeseniershuis. Hij is vrij, maar…heeft niets. Geen huis, geen ouders, geen eten, geen geld. Hij zwerft door de stad en mag een klusje voor iemand doen, waarmee hij een beetje geld verdiend. Zo belandt hij midden in een opstand tegen de Fransen. Daar wil hij graag aan meedoen. Maar daarna is het levensgevaarlijk voor hem, want deelnemers aan de opstand worden daarna gedood.

Hendrik vriest bijna dood, maar wordt gevonden door Jan, die uitgever, drukker en boekhandelaar is. Jan en zijn vrouw nemen hem op, hij heeft een slaapplek, krijgt eten en heeft werk. Nieuwe kansen! Maar Hendrik wil geld verdienen om zich als burger van Amsterdam in te laten schrijven, zodat hij ‘later’ een kansje kan maken bij Betsy. Hij moet dan een echte naam hebben, iets waar hij lang over nadenkt. Hij bedenkt een mooie naam voor zichzelf: ‘Hendrik van Holland’. Helaas kost de inschrijving veel geld. Om aan geld te komen, gaat Hendrik stiekem, zonder dat Jan het weet, illegale, gesmokkelde goederen verkopen, gewoon in de winkel van Jan.

Het gaat een hele tijd goed, totdat….
Zal Hendrik een ‘vrij leven’ in Amsterdam mee gaan maken?

Superspannend boek, waarin de geschiedenis voor je gaat leven, over een Amsterdamse jongen in de Franse tijd.

Bij dit boek is ook een website Holland Vrij met extra informatie over Hendrik en andere personen uit Vrij! die echt hebben bestaan. Verder vind je er informatie over belangrijke personen uit onze geschiedenis en de verschillende gebeurtenissen die er uiteindelijk toe geleid hebben dat Nederland een Koninkrijk van Oranje werd. Heel handig voor projecten over de Franse Tijd in het onderwijs.

Voor jongeren van 11 jaar en ouder die van spannende boeken en van geschiedenis houden en niet bang zijn voor een vette paperback.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel of BESTEL ONLINE