Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Vriendschap in de knel

  • Auteur: Anja Bout-Monteau
  • Jaar van uitgave: 2012
  • Prijs: 11.90
  • Pagina\'s: 238
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: De Banier
  • ISBN: 9789033633225

Dit boek is het vervolg op Vriendschap Fase 2. In het eerste deel zien we hoe Emma depressief raakt na het plotselinge vertrek van haar vriendin Merlijne naar Amerika, waarna ze vrijwel niets meer van haar hoort. In ‘Vriendschap in de knel’ komt Merlijne even plotseling weer terug. Zomaar weer hartsvriendinnen worden na deze ‘vriendinloze periode’ kan niet. Merlijne denkt dat ze de draad zo weer op kan pakken, voor Emma zit het anders in elkaar.

Emma heeft ondertussen haar draai gevonden met een baantje in een kas en een leuke vriend. Haar leventje is aardig veranderd sinds het vertrek van Merlijne. Maar Merlijne weet dat niet: ze heeft nooit meer naar het wel en wee van Emma gevraagd.

Ondertussen heeft Merlijne ook genoeg aan haar hoofd. De snelle terugkeer naar Nederland was niet vanwege het werk van haar vader en ook niet omdat Merlijne het niet naar haar zin had. Nee, een ander probleem vergt al haar aandacht en energie en daarover is ze niet van plan uitleg te geven. Ze houdt dit zorgvuldig geheim. Emma probeert ook haar best te doen richting Merlijne, maar heeft snel door dat er iets speelt. Wanneer duidelijk is dat Merlijne het voor zich wil houden, haakt Emma af. Als hartsvriendinnen dingen geheim voor elkaar houden, zijn ze geen vriendin.

Een lastige situatie voor Merlijne. Hoe komt het ooit weer goed? Het blijkt dat veel meer mensen geheimen voor elkaar hebben. Waarom heeft Amber, zelfs als het bloedheet is, lange mouwen? En hoe komt het dat een van de klasgenoten altijd extreem hoge cijfers haalt.

Dit schooljaar wordt een hoog spelletje geheimhouden gespeeld, maar gelukkig is er ook ruimte voor duidelijkheid en blijkt er veel begrip.

Na het eerste deel (Vriendschap fase 2) leest dit boek veel beter, is spannender. Wel zijn er nog steeds uitgebreide beschrijvingen met veel details, maar ook laat de auteur zien dat ze een vleugje humor meeneemt in het verhaal en prachtige zinnen kan schrijven ‘Emma’s woorden voelden als sinaasappelsap in ontstoken tandvlees’.

Voor meisjes, 14+

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel of BESTEL ONLINE