Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Vriendin in nood

  • Auteur: Joke van Winkel
  • Jaar van uitgave: 2016
  • Prijs: 13.90
  • Pagina's: 201
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Den Hertog
  • ISBN: 9789033127830

Hoi. ‘Ik maak me een beetje zorgen’. O, eh…waarom? Mirthes stem trilt een beetje. ‘Omdat er altijd iets is als we af willen spreken’. Wat is er aan de hand met Mirthe? Laura moet het weten?

Laura raakt steeds meer bevriend met Mirthe, maar weet soms niet goed wat ze van haar moet denken. Er lijkt iets te zijn, maar wat? Mirthe doet alsof er niets aan de hand is, maar Laura vermoedt dat er achter al haar smoesjes iets zit. Waarom wil ze nooit iets afspreken? Waarom doet ze niet mee met gym of met zwemmen? Ik vind dat je vreselijk vaag doet. Ik merk dat er iets is.

Omdat Laura aanhoudt, laat Mirthe zien wat er aan de hand is. Laura schrikt. Ze mag er van Mirthe niet over praten, dat heeft ze moeten beloven. Maar, wat kan ze doen als ze er met niemand over mag praten. Laura piekert erover, ze heeft vaak hoofdpijn en vage klachten, omdat ze niet mag zeggen wat er is. En Mirthe wil niet praten. Wel ontdekt haar dominee door een vraag van haar dat er  iets speelt, maar Laura zegt niets en ook op school en thuis laat ze niets los. Al hebben ook anderen vermoedens dat er iets speelt.

Joke van Winkel schrijft, door een serieus onderwerp/probleem (kindermishandeling/ huiselijk geweld) te kiezen geen oppervlakkig meidenboek. Je gaat meedenken, wat zou ik gedaan hebben? En natuurlijk komen echte meidendingen aan de orde als verliefdheden, jongens, maar het probleem van Mirthe is leidend. Toch ziet de auteur kans het niet te zwaar te maken en er op een leuke manier humor in te verwerken door Laura’s fantasie zo nu en dan een beetje ‘op hol te laten slaan ‘Dag meneer, ik vind het heel vervelend om het u te moeten zeggen, maar wegens agressie is uw zoon geschorst, misschien voorgoed. ‘Ah, kijk eens aan. Dit komt precies op tijd. Ik ben al in therapie gegaan voor mezelf, kan hij gelijk mee. Haha, de tweede is vast voor de halve prijs’. Ook de manier waarop ze haar overbezorgde moeder typeert is grappig. ‘Nee, het loopt helemaal mis. Het huis is afgebrand, de een heeft zijn nek gebroken en de ander is gestikt in een chipje. Ik ben bezig met reanimeren, maar het lukt niet erg’.

Van Winkel ziet kans zelfs jongens van 8 jaar opmerkingen te laten maken, waar Laura iets mee kan bij het nadenken over het probleem. ‘Herodus had moeten zeggen dat hij het niet zou doen’. (…)  Jullie hebben gelijk. Sommige beloftes moet je verbreken’. 

En hoewel het (gelukkig) geen voorspelbaar ‘eind goed-al goed verhaal is in de liefde van Laura (met Niels), hebben Mirthe en Laura ondertussen wel een een heel proces doorlopen en is Mirthe blij dat ze er toch over gepraat heeft. ‘Praten was moeilijk, maar het is me gelukt’.

Joke van Winkel publiceert nog niet zolang als auteur. Het is knap dat ze zo’n dik boek (201 pagina’s) met een realistisch, herkenbaar en serieus onderwerp kan schrijven dat toch niet te zwaar wordt, door het gebruik van relativerende humor, en de ‘meidenmix’. Een boek wat beslist niet kabbelt en dat je door wilt lezen.

Voor meisjes 14+, onderbouw VO.

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE