Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Vos Haas – Het land van de Nijl

  • Auteur: Sylvia Vanden Heede
  • Illustrator(s): The Tjong-Khing
  • Jaar van uitgave: 2017
  • Prijs: 17.99
  • Pagina's: 47
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Lannoo
  • ISBN: 9789401441322

Vos en Haas in het land van de Nijl is een geweldig leuk samenleesboek over mummies, piramides en farao’s.

‘Het treft dat jullie mij treffen’, knipoogt Rob. ‘We gaan naar het oude Egypte, en ik ben jullie gids. Ik heb alles te koop, dus ook feitjes en weetjes.’ ‘Wat bedoel je met feitjes en weetjes?’ vraagt Vos. ‘Ditjes en datjes’, zegt Rob. Daar wordt Vos ook niet wijzer van. Daarom geeft Rob een voorbeeld. ‘Weet je dat het in Egypte heel droog en heet is?’ vraagt hij. ‘Ja’, knikt Haas. ‘Want in Egypte is er veel woestijn. Maar er stroomt ook een grote rivier door. Het is de Nijl.’ Rob kijkt sip. Daar gaat zijn weetje! Haas wist het al!’

Dit mooi vormgegeven boek met fantasierijke illustraties is een musthave voor alle beginnende lezers. Het verhaal is op een vlotte kinderlijke wijze geschreven. De auteur gebruikt korte en mooie zinnen. Het boek bevat veel leuke feitjes en weetjes. In het verhaal wordt er keer op keer een link gelegd naar de belevingswereld van het jonge kind. Hierdoor worden er veel historische feiten en oude gebruiken begrijpelijk gemaakt voor de jonge lezers, op een soms wat humoristische wijze .

Er staat niet zoveel in de kamer. Geen zachte bank en geen kasten. Maar wel een stoelen en een kruk. Haas gaat in een van de stoelen zitten. ‘Wat zit die makkelijk!’ zucht ze.’ Als hij er maar niet vandoor gaat’, waarschuwt Vos. ‘Jouw stoel heeft pootjes!’ Haas moet erom lachen, ‘Stoelpoten!’ proest ze. ‘Grappig hoor! Maar ik trap er niet in. Met stoelpoten kun je niet lopen. Dus gaat mijn stoel er heus niet vandoor.’ Maar Vos lacht niet. Hij maakt geen grap! ‘Je snapt het niet, Haas!’ piept hij benauwd. ‘Jouw stoel heeft echte poten! En er zitten scherpe klauwen aan!’ Nu schrikt Haas. Vlug springt ze op. Ze kijkt naar de stoel. En het is waar wat Vos zegt: De stoel heeft de poten van een leeuw! Wat eng! En wat gevaarlijk!’

De woorden Vos, Haas en Mummie zijn in het grijs geschreven zodat de kinderen deze woorden steeds snel herkennen. Door het gebruik van verschillende lettergroottes worden de jonge lezers gestimuleerd een aantal woorden zelf te lezen, niet alleen makkelijke woorden maar ook woorden zoals ‘fonkelend’ en’ beschilderde’.

In het boek staan ook een aantal opdrachten, zodat het ook een zoekboek is. Zo kunnen de jonge lezers zoeken waar de woorden ‘Vos’ en ‘Haas’ staan. Er staan ook tips bij voor de ouder/leerkracht om de kinderen te laten spelen met letters. Bijvoorbeeld: Zie je Rob? Daar zit de o in van Vos. Twee keer de o wordt de oo van boot en rood.

Er is ook aan de visuele intelligentie gedacht; kinderen kunnen tellen hoe vaak de mummie opduikt in het boek. Tevens zijn de prachtige tekeningen van The Tjong-Khing een creatieve aanvulling op de teksten.

LG

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE