Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Vijf kinderen en Het

  • Auteur: Edith Nesbit
  • Illustrator(s): Mick Wiggins
  • Jaar van uitgave: 2018
  • Prijs: 17.95
  • Pagina\'s: 240
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Karmijn
  • ISBN: 9789492168214

Ik zou wel eens… Wie fantaseert er niet eens om zomaar iets te mogen wensen? Een grote wens? Maar wat? Dat ontdekken vijf kinderen uit een gezin als ze de ‘psammie’ (Het) ontmoeten. Hij kan je wensen in vervulling laten gaan. Maar hoe?

Uitgeverij Karmijn laat met haar herdrukken van ‘boeken van vroeger’ de geschiedenis of ‘de tijd’ herleven. Welke boeken lazen onze (over-groot-)ouders vroeger? Misschien wel ‘Vijf kinderen en Het’, want dit boek kwam in 1902 voor het eerst uit in Engeland. Eerst verschenen de verhalen in een tijdschrift, maar werden in het hetzelfde jaar al  in boekvorm uitgegeven. In de afgelopen jaren genoten we van deze uitgever al van de herdrukken van Anne van het Groene Huis en Anne van Avonlea, die in 1908 uitkwamen. Dit boek heeft een mooi sfeervol en geheimzinnig aandoende omslagillustratie (Mick Wiggins) die perfect past bij het verhaal.

In dit boek komen we in aanraking met vijf kinderen uit een gezin in de zomervakantie. Hun vader en moeder zijn weg, voor hun werk of zorgen voor hun familie en zo blijven de vijf kinderen achter bij Martha, het kindermeisje. Ze hebben een klein broertje, die ze liefdevol ‘Het Lammetje’ noemen en die ze vaak meenemen op sleeptouw. Zelf hebben ze ook bijnamen voor elkaar, zoals Panter.

Kindermeisje Martha heeft het veel te druk om veel op de kinderen te letten, zodat ze op onderzoek gaan naar een grindafgraving in de buurt. Daar ontdekken ze de ‘psammie’, die zichzelf een zandfee noemt. Een humeurig beestje, maar wel een die wensen kan vervullen. Hij vertelt wat er lang geleden zoal gewenst werd, meestal wensten pterodactylussen een megatherium voor hun ontbijt…

Als de kinderen ontdekken dat zij echt een wens kunnen doen, moeten ze heel hard nadenken. En dan zijn ze ook nog met z’n vijven. Iemand zegt zomaar wat en ineens is het zover…

Ze ontdekken dat het ontzettend moeilijk is om een goeie wens te bedenken, want alles gaat telkens heel anders dan zij zich hadden voorgesteld. En zo maken de kinderen leuke, gekke, maar ook teleurstellende én hilarische dingen mee. En ze moeten er ook nog voor zorgen dat Martha er niks van merkt…

Je moet wel even in het verhaal komen en wennen en aan de auteur die zo nu en dan in gesprek gaat met de lezer, maar dan kun je ook genieten van de heerlijke kinderlogica, de humor, de fantasie. En je ziet dat de wensen tijdloos zijn. Wat zouden kinderen nu wensen?

Bij het (voor-)lezen van dit boek zul je jezelf erop betrappen vaak te denken ‘wat zou ik gewenst hebben’?

Leuk om voor te lezen in de klas en met de kinderen te praten over de zin & onzin van wensen en hoe moeilijk en leuk een goeie wens is/kan zijn.

Ook leuk voor vaders & moeders (opa’s & oma’s) die het leuk vinden een ‘oud’ boek opnieuw te lezen. En die ook fan zijn van verhalen  over ondernemende, speelse, echte, ondeugende kinderen (als in De Vijf/Blyton of de personages van Astrid Lindgren).

Heel veel (voor-)leesplezier met dit boek!

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of