Winnaar Hoogste Woord 2017: Vechten tegen de golven

‘Vechten tegen de golven’ is een jeugdboek dat naadloos past bij de herdenking van de watersnood die, honderd jaar geleden in januari 1916, het hele Zuiderzeegebied trof. Ineke Kraijo schreef hierover het verhaal van de 12-jarige Dirk, die met zijn gezin in een houten huisje op palen in Marken woonde. 

‘Vechten tegen de golven’ is het verhaal van Dirk. Dirk is een slimme 11-jarige jongen die het liefst dokter wil worden en doorleren. Maar dat kan niet. Over een paar weken wordt hij 12 en dan moet hij zijn vader gaan helpen op de Botter, de MK18. Er is geen geld voor een studie. Van zijn meester krijgt Dirk ‘medische boeken’ te lezen, hij slurpt de informatie op.

De andere lijn in het verhaal is het moeizame, arme leven (overleven) op het eiland Marken. Het visserijbestaan is hachelijk. Iedereen heeft familie die op zee omgekomen is. En dan op een zaterdag komt ook vader niet thuis. Moeder staat uren met Dirk op de kade te wachten en te turen…

Geheimzinnige personages in het verhaal zijn Gekke Gerrit en een langbroek (een vreemde) die sieraden steelt. Wie is het toch? En wat heeft Gerrit er mee te maken?

Als Dirk 12 jaar is en met zijn vader meegaat op het schip verdrinkt hij bijna. Tijd om thuis bij te komen heeft hij nauwelijks omdat een grote storm het hele eiland overstroomt. Het gezin vlucht het dak op. Dirk redt zijn broertje en helpt een andere onbekende jongen.

Overleeft het gezin? Blijft hun huis staan? Gaat het leven op Marken na 1916 ‘gewoon’ door? Dat moet je zelf lezen. Zeker is dat het leven na de Watersnood van 1916 rond de Zuiderzee heel anders is geworden.

Hoe zou het gegaan zijn met Dirk?

Een heel mooi boek om in een adem uit te lezen! Moet Dirk nou echt voor altijd met zijn vader gaan vissen op de Zuiderzee? Zal hij altijd met zijn familie in het kleine houten huisje op Marken blijven wonen en leven van de visserij? Je leest dat Dirk niet alleen moest vechten geen golven, maar ook tegen zijn gedachten…(want hij wil zo graag dokter worden!) Het is voor Dirk ook ‘vechten voor zijn toekomst’, zal zijn droom om dokter te worden kunnen uitkomen?

Als je dit boek uit hebt, kun je je voorstellen hoe arm het leven 100 jaar geleden was, dat je als 12-jarige al als ‘volwassene’ mee deed in het gezin, dat je ‘gewend’ was aan familie die ‘op zee bleef’, en dat je met alle kinderen van het dorp in een klas zat.

Dit boek speelt op Marken, maar de watersnood van 1916 zorgde voor overstromingen in het hele Zuiderzee-gebied. Daarom is dit verhaal ook heel herkenbaar voor alle andere Zuiderzee-plaatsen die in januari 2016 ook deze watersnood herdenken.

Voor alle jongens en meisjes van 9/10 jaar en ouder, groep 6-8 basisschool.

Bij dit boek heeft Ineke Kraijo al een LesbriefVechtentegengolven gemaakt.  Zo kun je er in je klas (groep 6-8) meteen een kant-en-klaar project ‘Watersnood Zuiderzee’ van maken.

Aanrader voor alle klassenbibliotheken van de bovenbouw basisschool.

Lotte (11 jr.):  Van dit boek vond ik het heel mooi dat Dirks droom uiteindelijk wel uitkwam. En, het was wel echt ‘vechten tegen de golven’. Het lijkt mij niet leuk als je vader en moeder bepalen wat jij moet worden, terwijl het niet je eigen keus is. Ik vond dit een heel interessant boek.

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

Winnaar Hoogste Woord 2017: Vechten tegen de golven

Jaar van uitgave:

2016
2016

Aantal pagina’s:

119
119

Uitgeverij:

Columbus
Columbus

Prijs:

8.95
8.95

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.