Boekdetails

0 - 6 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Uitvinders! Voorleesverhaal over ontdekken

  • Auteur: Willemijn de Weerd
  • Illustrator(s): Marieke ten Berge
  • Jaar van uitgave: 2015
  • Prijs: 9.95
  • Pagina\'s: 32
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Ark Media
  • ISBN: 9789033832765

Het prentenboek ‘Uitvinders’ schreef Willemijn de Weerd speciaal bij het thema ‘Weet je’  samen met  illustrator Marieke ten Berge in de serie over Sara en Ruben.

Ruben druk bezig met het doen van allerlei proeven. Sara vindt het erg interessant en wil graag met hem meedoen. Dat mag van Ruben, ‘maar dan moet je eerst laten zien dat je een goede uitvinder bent’.

Tja, hoe doe je dat? Kan je zomaar iets bedenken om uit te vinden? Sara probeert het, zonder veel succes. Sara probeert een nieuwe shampoo uit te vinden van ‘rozenblaadjes-met-rauw-ei’. Dat komt goed uit: papa wil net douchen! Helaas ia papa niet zo blij. En ze had nog wel zo goed ‘gewoon iets uitgeprobeerd!’

‘Uitvinders!’, de titel zegt het al, gaat over het ontdekken en uitvinden van de wereld om je heen. Eenvoudige proefjes met een ballon, afwasmiddel en een fles cola komen voorbij, spullen die ieder kind om zich heen ziet en waar je dus ook hele andere dingen mee kunt doen! Dat is nog eens leuk! En wist je dat je met water in een glas een regenboog kunt maken?

‘Kun je ook een regenboog in de lucht maken?’ vraagt Sara. ‘Natuurlijk niet’, zegt Ruben. ‘Dat kan God alleen. Hij is echt de knapste bedenker die er bestaat’.

Gelukkig ontdekt Sara toch nog een goede proef met cola en snoep en mag ze met Ruben meedoen.

De illustraties van Marieke ten Berge kenmerken zich door hun vrolijkheid, warmte en zachte kleurgebruik. In de tekeningen zitten leuke details, zoals de beroemde foto van Einstein in het uitvindersboek van Ruben. Zowel voor jongens als meisjes van ongeveer 5 tot 8 jaar een aantrekkelijk boek dat de nieuwsgierigheid prikkelt.

Achterin het boek staan vijf eenvoudige proefjes om gelijk mee aan de slag te gaan. Misschien nog wel even onder begeleiding van een volwassene….

Dochter (7 jaar): ‘…en wat is nou precies oppervlaktespanning?’

Sara en Ruben zijn hoofdpersoon in dit verhaal, net als in de prentenboeken ‘Feest!’, ‘Winnaars’ en ‘Grote zus’.

Net als bij vorige boeken heeft Willemijn met violiste Marieke Booy bij dit boek ook een vrolijk optreden voor kleuters bedacht. Die wil je niet missen! Het boek is helaas niet meer verkrijgbaar.

GO