Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Try again

  • Auteur: Alie Rustenburg
  • Illustrator(s): Daan van Oostenbrugge
  • Jaar van uitgave: 2015
  • Prijs: 9.95

Try again is het debuut van Alie Rustenburg. Compliment!  Het is een goedgeschreven boek, het leest makkelijk, met korte zinnen, en met veel vaart. Het onderwerp is actueel, herkenbaar en goed uitgewerkt. Hoofdpersoon Simon mag soms op de nieuwe laptop van zijn broer Jasper. Als hij ook games van 16+ gaat doen, loopt het uit de hand…

Simon ontdekt dat hij steeds vaker en langer wil gamen. Als hij de krantenwijk van zijn broer loopt, mag hij gamen. Een uitstekende ruil, vindt Simon. Maar hij gaat maar door en slaapt te weinig. Hij voetbalt niet meer zo vaak met zijn vrienden, want klasgenoot Michiel wil altijd winnen en dan krijgen ze ruzie. En, Simon ontdekt dat Isa uit zijn klas een geheim heeft.

Michiel maakt regelmatig flauwe opmerkingen tegen Simon en jent hem. Als hij dat ook doet tijdens een hockey-wedstrijd gaat het mis: Simon vergeet tot tien te tellen en gaat door het lint en slaat Michiel hard met een hockeystick. Daarna loopt hij weg en doet  ‘s avonds iets heel doms.

Rustenburg heeft verschillende verhaallijnen die soepel naast elkaar lopen. Het verhaal van Isa en haar moeder. Het verhaal van Simon en Michiel. Het verhaal van het werkstuk over de oorlog met Isa en de opa van Simon.

Op een soepele manier komt alles samen. Simon ontdekt dat het verhaal van zijn opa – met de oorlog in Rotterdam vergeleken kan worden met de ‘oorlog die hij in zijn hoofd had’.

Gelukkig worden er geen moralistische conclusies getrokken. Simon heeft een veilig gezin en een lieve opa. Hij ontdekt dat zijn actie met Michiel ook raakvlakken heeft met het verhaal van de moeder van Isa. Op een subtiele manier verweeft Rustenburg christelijke elementen in het verhaal.

Een ontdekkend boek, in een positieve sfeer, over dingen in het leven die mis kunnen gaan, die gebeuren, over het uitpraten en vergeven en over nieuwe kansen in de klas en in de samenleving.

Het boek is uitgegeven als een vlotte paperback, waarin je Simon al gamend achter zijn computer ziet, de tekst is afgedrukt in een schreefloze schrijfletter. De zwarte cartooneske illustraties van Daan van Oostenbrugge passen goed bij het verhaal, zijn vlot, aansluitend bij de tekst. Het verhaal wordt afgesloten met enige tips/links over gameverslaving.

Het verhaal is qua onderwerp geschikt voor jongens en meisjes van 10+, maar het heeft een lager leesniveau (AVI E5), waardoor het makkelijk leesbaar is voor kinderen van 10+.

Door het onderwerp het meest geschikt voor bovenbouw basisschool. Enne…Alie moet vooral doorgaan met schrijven!

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE