Boekdetails

0 - 6 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Tirza’s vrolijke frutselbijbel

  • Auteur: Tirza Beekhuis
  • Illustrator(s): Tirza Beekhuis
  • Jaar van uitgave: 2013
  • Prijs: 4.95
  • Uitgeverij: Vuurbaak
  • ISBN: 9789055604784

Een frutselbijbel, dat is nog eens origineel! Bij vijfentwintig bekende (en soms ook iets minder bekende) Bijbelverhalen zijn knutsels, frutsels en spelletjes bedacht en uitgewerkt door Tirza Beekhuis. 

De variatie is groot, er kan worden gekleurd, getekend, geknipt, geplakt, gebouwd, gespeeld en gezocht. Bij het Paasverhaal kan er zelfs worden geborduurd; de vleugels en de kleding van de engel bij het open graf mogen mooi worden versiert met behulp van naald en draad.

Bij het verhaal van Noach mag de regenboog worden gekleurd in de kleur van je ogen, je lievelingstrui en in de kleur van een dikke knuffel. Daar moet even creatief over worden nagedacht!

Bij Esther mag er worden ‘gedoedeld’, daar is voor kinderen misschien wel even uitleg bij nodig. Verder mag je haar ‘pimpen’ tot koningin, wat voor creatieve knutselhandjes vast geen probleem zal zijn, alleen zal misschien niet iedereen het gebruik van het woord ‘pimpen’ kunnen waarderen.

Voor het kerstfeest zijn er een paar wc-rolletjes nodig om een Jozef, Maria en baby Jezus te maken. Een luciferdoosje blijkt prima te kunnen worden omgeknutseld tot ‘biezen mandje’ voor Mozes.

En als laatste mag je de “prachtige bruiloftskleren tekenen die jij aan zou willen als Jezus terugkomt”.

De vrolijke frutselbijbel doet zijn naam eer aan en staat vol met leuke knutsels die prima kunnen worden gebruikt voor het verwerken van Bijbelverhalen.

Het is wel jammer dat de frutselbijbel niet vrij kopieerbaar is; zondagscholen, bijbelklassen en kindernevendiensten zouden er dankbaar gebruik van kunnen maken in hun lessen. Daarvoor zullen ze nu eerst even een telefoontje naar de uitgever (Vuurbaak) moeten plegen. Ook bij thuisgebruik ligt het voor de hand om de knutsels en spelletjes te kopiëren voordat ze worden gemaakt. Het is onlogisch om in het boek te knippen, omdat er soms andere knutsels op de andere kant van de bladzijde staan die je dan niet meer kunt maken of kapot moet knippen.

De knutsels variëren wat in moeilijkheid, maar zijn met hulp goed te doen voor kinderen vanaf een jaar of vier. Vanaf een jaar of zes, zeven zijn de meeste knutsels en spelletjes zelfstandig te maken en spelen. De antwoorden van de (zoek)spelletjes staan op de eerste bladzijde.

‘Tirza’s vrolijke frutselbijbel’ is uitgevoerd in zwart-wit en zit in een ringband. De bladzijden zijn van stevig, vierkant papier, formaat 24×24. De creatieve ideeën van Tirza Beekhuis zijn een leuke aanvulling bij de (kinder-)bijbel om met de verhalen aan de slag te gaan.

Thirza (4 jaar) was een uur bezig om het mandje van Mozes zo mooi mogelijk te kleuren. Ook zijn kussentje, dekentje en knuffel werden prachtig versierd. Nu ligt baby Mozes vredig in zijn prachtige luciferdoosje te slapen terwijl Thirza aan iedereen laat zien hoe mooi haar knutsel is geworden…

GO

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE