Na de jongerenbijbel nu De Tienerbijbel. Een bijbel die er ‘woest aantrekkelijk’ uitziet. Een vlotte paperback – en dat met bijna 600 bladzijden. Met frisse, eigentijdse filmische illustraties van illustratoren als Arjan Wilschut (tekenfilmmaker). Timo Visser (maakt gamers) en van de auteur Willem de Vink zelf.
Inhoud:
Het boek bestaat uit twaalf delen, zeven O.T. en vijf N.T., waarbij aan het begin van elk deel een inhoudsopgave van de vertelde verhalen is opgenomen, een overzicht van de personen uit dit gedeelte en de queeste, het mysterie van dit hoofdstuk. De bijbel, een navertelling, leest vlot en eigentijds. Bijvoorbeeld blz. 466 ‘Lazarus wordt weer levend’: ‘Jezus bivakkeert met zijn leerlingen in de omgeving van de rivier de Jordaan, waar alles weelderig groen is. Plotseling staat er een koerier voor zijn neus. Hij komt uit Betanie, dicht bij Jeruzalem. ‘Uw vriend Lazarus is ernstig ziek’, zegt hij. ‘Dat moest ik zeggen van zijn zussen Marta en Maria. Jezus hoort het aan, maar blijft op de plek waar Hij is. Twee dagen later zegt Hij: ‘Kom, dan gaan we weer richting Jeruzalem’.
Bij elk hoofdstuk staan verwijzingen naar de beschreven Bijbeltekst, in kleine kadertjes wordt extra informatie gegeven. In een index achterin wordt naar deze extra informatie verwezen.
Een nadeel van de globale inhoudsopgave voorin is, dat je geen idee hebt, geen overzicht hebt welke verhalen/Bijbelboeken zijn opgenomen. Dat ontdek je pas bij de verhalen.
Andersom is het zo dat de auteur naar heel veel Bijbelteksten tegelijk verwijst – in de teksten opneemt. Bijvoorbeeld in deel VI, Koning David, bij hoofdstuk 11 wordt een hervertelling van psalm 103 opgenomen. Dit hoofdstuk verwijst naar Psalm 103, Jesaja 43: 25, Micha 7: 18-20, 1 Johannes 2: 12, Efeze 1, vers 7-8. En bij hoofdstuk 23 van dit deel VI over ‘Davids overwinningen’ is een deel van psalm 27: 4-5 opgenomen: ‘Een ding vraag ik aan de Heer. Een ding verlang ik maar: Dat ik mag schuilen onder zijn dak en dat Hij mij verbergt in zijn tent. Daar mag ik zijn liefde zien’.
Reacties uit een paar gezinnen:
‘We lezen op dit moment de Tienerbijbel, uittocht uit Egypte. Lastig als je zeven jaar bent om te snappen hoe lang dat geleden is. Silke zei vanochtend: zeg mam, opa (die van jou, die al heel lang dood is) was die ook slaaf in Egypte…?’
Clarie, moeder van twee dochters (8,14 jaar) leest deze tienerbijbel. Ze vertelt ‘Het leest als een spannend boek. De verhalen zijn niet te lang en niet te kort. Soms is het zo spannend dat we wel twee verhalen achter elkaar lezen. Omdat het verhaal in hedendaagse taal geschreven is, komt de inhoud heel dichtbij. Bij elk verhaal staat een gekleurd kader, waarin iets meer verteld wordt over een persoon, land, plaats of een begrip. Dat heeft meerwaarde. Ook staat boven elk verhaal waar je het verhaal in de Bijbel kunt vinden. Zelfs meerdere Bijbelteksten uit het OT en NT komen bij elkaar. Er staan prachtige platen in, dit maakt de bijbel laagdrempelig en aantrekkelijk om in te kijken. We zijn heel enthousiast over deze bijbel’.
AP
Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel
of