Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

SuperJoris en de bal die de hik had

  • Auteur: Bram Kasse
  • Illustrator(s): Marjolein Hund
  • Jaar van uitgave: 2013
  • Prijs: 4.50
  • Pagina's: 61
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Den Hertog
  • ISBN: 9789033125560

Na een stapel boekjes over de lieve, leuke, stoere, slimme, sterke opa van Tijs en Jasmijn is het nu tijd voor een ander hoofdpersoon. En zo rent SuperJoris de boekenplanken op. Bram Kasse in de bocht! Ook in dit boekje laat Kasse zich zien als iemand met een groot inlevingsvermogen.

Kasse ziet opnieuw kans een levensecht personage neer te zetten. Je ziet zo’n jongetje wel voor je. Vrolijk, spontaan, snel, sportief, uitbundig het leven vierend, zonder zich te storen aan het commentaar van de omgeving. Sterker nog: Super Joris leeft van de ene impuls naar de andere en heeft helemaal niet door hoe de omgeving reageert.

Helemaal niet?  Nou, soms hoort hij even iets, maar heeft daar al snel een ‘logische’ reactie op. Toch blijft een opmerking hangen. Waarom zou de buurvrouw zijn oren toch willen wassen? Heerlijk, deze humor die waarschijnlijk over de hoofden van de lezertjes heengaat, maar waar de mogelijke voorlezende ouders of onderwijzers smakelijk om zullen lachen.

Ook Roos, het vriendinnetje van SuperJoris, die overal bij betrokken is, blijft zichzelf, een dromerig typje dat zich zorgen maakt over haar konijntjes en geen last heeft van de overvloed van energie bij Joris.

Met SuperJoris heeft Bram Kasse meteen de toon gezet voor een nieuwe vrolijke serie. Het boekje is fris en vrolijk en met veel vaart geschreven. Een boekje, dat kinderen uit de middenbouw, vanaf 8/9 jaar, met plezier zullen lezen, al zullen ze het misschien ook een beetje kinderachtig voor hun leeftijd vinden.

SuperJoris heeft een mooi lettertype en een fijne bladspiegel. Het zou ook wel ‘s geschikt kunnen zijn voor ‘Makkelijk lezen’. (maar ‘s uitproberen!)

Door de illustraties zie je dat Marjolein Hund zich zo’n jongetje helemaal voor kan stellen en met haar illustraties grapt ze mee. Zo zie je aan op de allerlaatste bladzijde hoe Joris’ oren tóch gewassen moeten worden. Daar wil Roos wel aan meewerken!

Door de prijs is het een ideaal cadeautje voor verjaardag, sinterklaas, kerst. En we weten nu al waar het volgende deel over gaat: boeven vangen! Dát kan SuperJoris ook.

De EigenWijze Kinderen hebben genoten van dit boek. Lees hieronder hun reacties. Waarom hebben ze op dit boek gestemd?
– omdat het supergrappig is en het gaat over voetbal en een jongen! (Nathan, groep 5)
– omdat het een leuk en grappig boek is. Waarin fantasie gebruikt is om het spannend te maken. (Tiemke en Soraya, groep 6)
– ik vint het een leuk boek omdat je leert hoe je om moet gaan met jaloezie en dat je ook blij moet zijn als je verloren hept (marjolein, groep 6)
– Voetbal is leuk. Ik zit op voetbal daarom is het leuk om er over te lezen. En zo grappig over die macaroni op zijn hoofd!! (Jair, groep 5/6)
– Ik heb voor dit boek gekozen omdat het leuk en super grappig is omdat Joris steeds eigenwijs is en doet wat hij zelf wil. (Sara, groep 5/6)
– omdat Joris zo grappig is, dit vinden alle kinderen eigenlijk! (groep 6)
– Omdat Joris op mij lijkt (Anne, groep 5/6)
– ik heb het boek gekozen omdat ik het een heel grappig boek vind, want Joris doet gelijk wat hij denkt. (Coen, groep 5/6)
– grappig maar soms een beetje simpel. Niet altijd even spannend maar wel leuk (groep 5/6)

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE