Boekdetails

Kinderen & geloven

Stromen van zegen

James Fraser, zendeling in China

  • Auteur: J. Kranendonk-Gijssen
  • Illustrator(s): Jack Staller
  • Jaar van uitgave: 2016
  • Prijs: 9.95
  • Pagina\'s: 127
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: De Banier
  • ISBN: 9789402901139

Het levensverhaal van zendeling James Fraser (1886-1938) ‘Als Koning Jezus vandaag zou terugkomen en Hij zou miljoenen mensen aantreffen die nog nooit van het Evangelie gehoord hebben, welk antwoord zou ik Hem dan kunnen geven als Hij mij vragend zou aankijken?

Deze vraag kan de 22-jarige werktuigbouwkundige ingenieur niet loslaten. Daarom besluit hij om direct na zijn studie naar China te reizen om daar als zendeling te werk te gaan. Hij moet eerst de taal onder de knie krijgen en dat kost hem erg veel moeite. Bij de Lisu- bevolking ligt zijn hart. James probeert de Lisu- taal op schrift te zetten en werkt aan de vertaling van verschillende Bijbelboeken in het Chinees. Hij reist onder bizarre omstandigheden door het land om in de kleine vaak arme bergdorpjes het Evangelie van de Heere Jezus te vertellen. James moet steeds leren dat het niet zijn werk is maar dat van de Heere God zelf. Hij leert telkens opnieuw hoe belangrijk het gebed is. De zendeling heeft veel tegenslagen, maar aan het einde van zijn leven mag hij meemaken dat er velen tot geloof zijn gekomen. Wel 600 gezinnen. Dit verklaart mede de titel: ‘Stromen van zegen’.

De auteur schrijft uitgebreid over de Chinese cultuur. Met name de demonenvereringen worden uitvoerig verteld. De lezer krijgt hierdoor een goed beeld van het enorme contrast waarmee de zendeling te maken heeft gehad tijdens zijn werk.

Het boek is geschreven voor kinderen vanaf 11 jaar. Gezien de steeds wisselende perspectieven en de vele brieven die opgenomen zijn, is het best pittig lezen voor deze leeftijdscategorie.  Tevens worden er In het verhaal meerdere malen sprongen in de tijd gemaakt, waardoor het niet duidelijk is hoeveel tijd er tussen de verschillende gebeurtenissen zit. Daarom lijkt het mij meer een levensbeschrijving voor jongeren en volwassenen die geïnteresseerd zijn in zendingsverhalen.

De auteur heeft voor dit jeugdboek de brieven van James aan zijn moeder en aan zijn vrienden gebruikt, samen met een dagboekje en het boek: ‘Als het regent in de bergen’. Hierdoor is het historisch en cultureel gezien een erg betrouwbare levensbeschrijving.

LG

 

 

Koop dit boek bij uw plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE