Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Strandrit in de storm

Pony's van de Pegasus; dl. 6

  • Auteur: Jeanette Molema
  • Serie: De pony's van de Pegasus
  • Jaar van uitgave: 2013
  • Prijs: 8.50
  • Pagina's: 95
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Columbus
  • ISBN: 9789085432340

Strandrit in de storm is het zesde deel in de serie ‘De pony’s van de Pegasus’ met in de hoofdrol Maudi, een zelfstandig 11-jarig meisje dat heel veel van pony’s weet en veel verantwoordelijkheid kan dragen. Toch blijkt soms dat ze ook nog gewoon een tiener is.

In dit deel heeft Maudi zich heel erg verheugd op een strandrit met de pony’s, maar Vera lijkt een streep door dit plan te zetten. Ze heeft een naar voorgevoel en wil niet meer mee. Hier wordt Maudi zó boos van dat ze Vera een loser noemt.

Jeanet Molema schrijft soepel en prettig en haar boeken lezen fijn. Opvallend in haar boeken is de leeftijdloosheid. Voor Molema bestaat er geen ‘kinderwereld’ of ‘grote-mensenwereld’, alle onderwerpen komen langs en raken kinderen én volwassenen. Zo leert Maudi bijvoorbeeld waarom de naam van Vera’s rijke vader op zijn vrachtwagen staat, terwijl dat eigenlijk niet veilig is voor Vera. Het heeft met belasting betalen te maken. En de kinderen praten bijvoorbeeld over het ‘beunen’ van de vader van Josja. Molema kan het wel laagdrempelig uitleggen.

Gelukkig voor Maudi wil ook Markus, de persoonlijk begeleider van Vera, persé naar het strand. Vera heeft er nog steeds geen zin in, maar ze gaan toch. Aangekomen bij de kust loopt daar een opvallende zwartgeklede man rond, die Maudi vaag bekend voor komt. Wanneer de meisjes eindelijk op het strand zijn, lijkt de bewegwijzering niet te kloppen, waardoor Markus, Vera en Josja toch terug gaan. Maar Maudi weet van geen stoppen. Ze wil hoe dan ook, de strandrit uitrijden.

Dan gaat alles anders. Maudi belandt in een spannend avontuur, met een verrassende afloop. En, Maudi belooft een ander nooit meer ‘loser’ te noemen.
De onderwerpen in de boeken van Jeanet Molema zijn altijd ‘uit het leven gegrepen’ en daardoor voor kinderen én volwassenen herkenbaar, menselijk en zoals hierboven geschreven ook ‘leeftijdloos’.

Geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Dit boek is helaas niet meer verkrijgbaar.

AP