Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Storm! (Judith Janssen)

  • Auteur: Judith Janssen
  • Illustrator(s): Roelof van der Schans
  • Jaar van uitgave: 2012
  • Prijs: 9.90
  • Pagina\'s: 121
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Mozaiek junior
  • ISBN: 9789023994190

31 januari 2013 is het alweer 60 jaar geleden dat ons land getroffen werd door de Watersnoodramp in Zeeland en Zuid-Holland. Judith Janssen schreef over deze nacht een mooi spannend boek voor kinderen vanaf 10 jaar.

De 11-jarige Jet wil weten waarom haar vriend Krijn zich voor haar verborgen houdt. Welk geheim heeft hij? Ze ontdekt wat hij doet en waar hij is en belooft het niemand te zeggen. Maar als zijn vader op 31 januari ‘s avonds langs komt en vertelt dat Krijn er niet is…zwijgt Jet. Wat moet ze doen?

Jet blijft thuis bij haar moeder en moet spullen naar boven sjouwen. Waardeloos, vindt ze dat. Gelukkig kan ze haar moeder ompraten en mag ze kijken of Krijn thuis is. Hij is er niet en daar was ze al bang voor. Hierna alarmeert ze de koster om de alarmklokken te luiden.

‘Ineens moest ze denken aan het verhaal van Noach. Zou hij bang zijn geweest…(…) Nooit meer zou er zoveel water komen, had God na de overstroming beloofd. dan zou het hier toch ook wel meevallen? Dan zou Zeeland toch niet overstromen?’

Nog steeds heeft ze niks gezegd over de schuilplaats van Krijn. Maar ze moet iets doen! Ze vertelt het aan haar vader en samen gaan ze op weg. Onderweg gaan ze ook langs bij andere boeren op de route. Jet mag naar Krijn en vader rijdt door. Even later breken de dijken…

Een ongelooflijk spannend verhaal over de vriendschap van twee tieners in een bange rampnacht. Judith laat zien hoe moeilijk het is om een lang bewaard geheim te uiten en hoe vast een vriendschap kan zijn. De twee vrienden proberen samen te overleven terwijl het water ondertussen steeds hoger komt.

‘Ze hield haar hoofd dicht bij zijn oor ‘Mij maakt het alles uit. En je moet me beloven dat je er niet alsnog vandoor gaat als we dit overleven. Met de hand op je hart! Heel even konden ze lachten toen Krijn zijn hand ophief, tegen zijn borst legde en zei: Vandaag, één februari 1953, beloof ik… Maar verder kwam hij niet. Plotseling begon het te kraken, te breken, te suizen en te fluiten, alsof er een geweldig onweer losbarstte’.

Prachtig geschreven boek. Judith Janssen beschrijft geloofwaardige personages. Jet is soms ook gewoon bang. Ze is ook een recht-door-zee: een meisje dat doet wat we heeft beloofd.

Janssen kan erg mooi schrijven: ‘Het water! Een zilverwitte strook, die langzaam maar zeker op hen af kwam rollen, donderend en dodelijk. Het leek op de zomerse zee, die golvend het strand op kwam en plagerig probeerde aan je blote voeten te knabbelen. Maar het was winter, het was nacht en dit was geen zomerse zee. Dit was een zwarte wolf in witte schaapskleren. Niet plagerig, maar woest en wild. Een gevaarlijk monster dat hen iet zou laten ontsnappen. Het zou hen verslinden. Het geluid van de storm werd overschreeuwd door het bruisen van het wilde water, en de grond trilde angstig met de kinderen mee. De maan verborg haar gezicht voor het naderende onheil’.

Aanrader! Lees het voor aan je klas (groep 6-7-8), en begin daar direct na de kerstvakantie mee. Er is een ook een luisterboek van.

Voor alle klasse-bibliotheken, bovenbouw basisschool en brugklassen.

AP

 

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of BESTEL ONLINE

Of bestel het luisterboek: BESTEL ONLINE