Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Stomme stenen!

  • Auteur: Annemarie ten Brinke
  • Illustrator(s): Liza-Beth Valkema
  • Jaar van uitgave: 2016
  • Prijs: 8.95
  • Pagina\'s: 91
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Ark Media ism Int. Justice Mission
  • ISBN: 9789033833274

Het verhaal over de 12-jarige Tariq uit India in ‘Stomme stenen’ is waargebeurd. Tariq had een fijn leven, tot zijn vader een lening afsluit om de trouwerij van zijn zus Farah te betalen. Ze worden slaaf van de geldschieter en moeten in een steenfabriek gaan werken. Ze verdienen er zo weinig dat Tariq zich afvraagt hoe lang het zal duren voor ze vrij zijn? Zouden ze ooit weer vrij kunnen komen?

Tariq heeft het naar zijn zin op school, met zijn vriendje Raj, bij meester Arjun in de klas. Eigenlijk vindt hij dat hij een gewoon, saai leven heeft..

Maar na de trouwerij van zijn zus is alles anders. Tariq heeft zijn vader met oom Samir zien smoezen op het feest pas later snapt hij wat er aan de hand is. Vader heeft geld geleend om de dure trouwerij te kunnen betalen. Nu moeten ze als slaven in een steenfabriek werken, elke dag van 12 uur ‘s nachts tot 6 uur ‘s avonds. De hele dag door. ‘s Avonds vallen ze – na het eten – meteen in slaap, zo moe zijn ze.

Ook Tariqs zusje Isi moet mee werken. Net zo hard. Tariq probeert zijn zusje op te beuren en verzint elke dag een verhaaltje over hun bevrijding. Dan zullen ze ‘De Neus’ wel eens te slim af zijn. Maar wat Tariq ook verzint, het zal toch wel nooit gebeuren…De wanhopige gevoelens van Tariq komen terug in zijn dromen. ‘Nee! Ik ga echt proberen mee te helpen. Ik beloof het!’ De man trekt aan zijn arm.

Tot er op een dag een aardige meneer langskomt, die Tariq vragen stelt, hij krijgt hoop. Wat zou die meneer van plan zijn? Maar dan hoort hij niks meer, maanden gaan voorbij, hij verliest zijn hoop.

Totdat…

Slavernij bestaat dus nog steeds. Echt. Verschrikkelijk. Helaas is dit verhaal waargebeurd en zijn er nog steeds mensen die als slaven aan het werk zijn. De IJM, International Justice Mission strijdt tegen dit onrecht. Help jij ook mee?

Lees het krantenbericht achterin het boek ook en de wist-je-dat… En lees wat JIJ er aan kunt doen. Kan dat? Ja, het kan. Kijk ook maar eens op de website van IJM.

De jongen die ‘Tariq’ was (in het echt heette hij anders) is na de middelbare school verder gaan leren en is nu advocaat. Zo kan hij anderen helpen om de rechten van onderdrukte arbeiders te beschermen. Het gaat nu heel goed met hem.

Het lettertype van de boek is wel wat groot voor de leeftijdsgroep. Ook is de opmaak op sommige bladzijden erg vol, met weinig/geen witregels.

AP

Laura (bijna 12 jr.): ‘Ik vond het een heel mooi boek en vind het heel gek  en heel erg dat dit soort dingen nog steeds gebeuren. Ik hoop dat er meerdere mensen zijn die hier iets aan willen doen. Ik wil zelf graag geld gaan inzamelen voor dit doel. Want dit moet stoppen!’

Sofie (11 jr.): ‘Het verhaal vond ik mooi en vooral heel erg. Ik kan me niet goed voorstellen dat dit soort dingen nu nog steeds gebeuren en het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal’.

 

 

Koop dit boek in je plaatselijke (christelijke) boekwinkel

of BESTEL ONLINE