Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Stippen

een verhaal over autisme

  • Auteur: Henriette Hemmink
  • Jaar van uitgave: 2015
  • Prijs: 12.99
  • Pagina\'s: 150
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Callenbach
  • ISBN: 9789026621086

Een verhaal over autisme

Laura is 12 jaar, ze zit in groep acht en woont met haar moeder. Haar vader heeft ze nooit gekend. Ze bemoeit zich niet veel met klasgenoten, al heeft ze wel een vriendin, Susan. Laura wil het liefst zichzelf zijn en is ook het liefst op zichzelf. Zij vindt dat geen probleem, anderen vaak wel.

‘Stippen – een verhaal over autisme’ heeft verschillende verhaallijnen. Het is het verhaal van Laura en hoe zij is. Het verhaal over Brixy, de verzorgpony van klasgenootje Zara, die ‘kwijt’ is. Het verhaal van haar klasgenootje Lennart, die gepest wordt in de klas, maar zich wel bij Laura op haar gemak voelt. Het verhaal van Laura die als ‘singer-songwriter’ haar eigen teksten schrijft en melodieën verzint. Omdat ze dat alleen doet als ze alleen thuis is, weet haar moeder hier niks van. En de Stippen: Laura houdt van stippen en draagt altijd wel ‘iets’ met stippen. En Laura’s eigen verhaal dat ze elke dag in haar dagboek aan ‘lieve Mathilde’ schrijft, zodat je leest hoe ze zelf de dingen om haar heen ervaart.

Laura vindt het sociale leven in haar klas vaak erg ingewikkeld. Ze doet niet mee met pesterijen, niet met populair-doen, waardoor ze daar soms ook het mikpunt van spot door wordt. Gelukkig heeft ze een goede vriendin Susan. Al vindt Susan het soms ook lastig met Laura. Ze kan soms zo star doen. Waarom moet ze voor alles een afspraak maken en waarom wordt Laura boos als iets – door omstandigheden – anders gaat?

Omdat Laura het prettig vindt aan de slootkant in het gras rustig na te denken over haar songs en haar muziek, ontdekt ze dat Lennart verdacht doet. Omdat Lennart haar vertrouwt, neemt hij Laura op in zijn geheim.

Laura ontdekt dat haar moeder met verschillende mensen over haar praat. Omdat haar moeder geen ‘gezellige moeder-dochter-dingen’ met haar kan doen, omdat Laura dat niet wil’, probeert haar moeder er achter te komen wat er aan de hand is. Laura ontdekt dat er gepraat wordt over ASS en over autisme. Voor haar zijn dat ‘woorden’, ze ziet er geen verband in met zichzelf.

En zo komt het langzamerhand bij Laura binnen dat het feit dat er zoveel misverstanden rond haar ontstaan, door haar ervaren en door anderen over haar ervaren, haar vorm van autisme is.

En, durft Laura zich op te geven voor een singer-songwriterwedstrijd, waarbij ze ‘by the way’ ook haar vader ontmoet, die een beroemde zanger/gitarist in Australië blijkt te zijn en ook een vorm van autisme heeft.

Het einde van het boek is een soort eind-goed-al-goed, ook in de liefde met Lennart en in het accepteren van de diagnosie ASS.

De research van de auteur ligt er in dit boek wel duimendik bovenop, met aan het eind van het boek zelfs een drie paginagroot overzicht van alle kenmerken van ASS.

Ik kan me niet zo goed voorstellen dat de uitgever gevraagd heeft alle kenmerken van autisme zo expliciet te vermelden in een meisjesboek dat als fictie bedoeld is.

Stippen is een deel in de serie ‘Buitenbeentjes’, over kinderen die anders zijn.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel of BESTEL ONLINE