Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Sporen in de sneeuw

  • Auteur: Patricia St. John
  • Illustrator(s): Thomas van Oostrum
  • Jaar van uitgave: 2002
  • Pagina's: 224
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Columbus
  • ISBN: 9789063532291

Bijzonder boek over de macht van zonde, wraak en niet willen vergeven tegenover de kracht van het geloof. Voor kinderen vanaf 9 jaar. Over Annette die als een moeder voor haar broertje Dani zorgt en haar buurjongen Lucien haat.

Annettes moeder overlijdt na de geboorte van haar broertje Dani. Zij en haar oma zorgen samen voor hem en voor het huishouden. Vader runt de boerderij in de bergen. Bij haar in de buurt woont Lucien. Lucien is jaloers op Annette die hoge cijfers haalt en op haar broertje Dani waar iedereen gek op is.

Wanneer Dani op een middag wat verder van huis met zijn poesje speelt in de buurt van Lucien, doet hij net alsof hij het poesje in het ravijn gooit. Dani wordt is zo bezorgd om zijn poesje dat hij het achterna springt en zelf het ravijn in valt.

Lucien voelt zich schuldig en gaat naar huis. Hij vreest dat Dani dood is. Maar wanneer Dani gevonden is, blijkt het been alleen gebroken, maar Dani kan hierna niet meer lopen.

Annette is zó boos op Lucien dat ze alleen nog maar wraak wil en van plan is overal te laten merken hóe gemeen Lucien is geweest. Lucien wordt heel erg eenzaam. Niemand op school en in de buurt wil meer spelen met hem en hij vlucht steeds vaker alleen de bergen in. Daar begint hij hout te snijden, waar hij heel erg goed in blijkt. Lucien ontmoet een andere eenzame man die ook erg goed is in houtsnijwerk.

Lucien wil het goedmaken met Annette en Dani en maakt een hele ark van Noach van houtsnijwerk, maar Annette wil niet geloven dat Lucien dit gemaakt heeft en gooit het weg.

Van zijn houtsnij-vriend leert Lucien veel over het leven, over liefde en over God. Hij is vast van plan zijn leven te veranderen en liefde te tonen. Maar dit valt niet mee met Annette, die vastbesloten is niets goeds meer in Lucien te zien.

Bij een handenarbeidwedstrijd op school wint Annette, maar ze is er niet blij over, omdat ze uit boosheid prachtig houtsnijwerk van Lucien heeft vernield. Lucien wint niets.

Op een dag vertelt de zus van Lucien over een dokter in het dal die erg knap is. Misschien kan hij Dani wel beter maken. Lucien krijgt weer hoop. Ondanks de sneeuwstorm die woedt, skiet hij in de nacht door de bergen naar het ziekenhuis. De dokter is verbaasd over zijn actie en beloofd te helpen.

Dan wordt Dani geopereerd en hierna kan hij weer lopen. Annette heeft ondertussen ingezien dat Lucien heel veel goede dingen heeft gedaan en voor God heeft gekozen. Dat heeft zij ook gedaan en het kostte haar erg veel moeite om liefde te vinden voor Lucien.

Bijzonder getuigend kinderboek over de vernietigende kracht van wraak en boosheid, de onwil om het goede te zien, een boek over de kracht van het geloof en genezende werking hiervan. Ook een heel mooi kerstboek. Geschikt voor jongens en meisjes vanaf 9 jaar.

In de serie Neqzt zijn tevens verschenen van deze auteur: Het geheim van het kreupelhout en De bron van de rivier. Alle boeken uit de serie laten de macht van de zonde & de kracht van het geloof zien en zijn geschreven door Patricia St. John. Alle boeken uit deze serie zijn herzien en herdrukt.

Loïs (11 jr.): Een heel mooi boek. Dani, het broertje van Annette wordt – per ongeluk – door Lucien in het ravijn gegooid. Daarom haat Annette hem. Gelukkig komt het aan het einde allemaal goed. Hoe? Lucien gaat naar de bergen, hij wordt op school gepest, genegeerd. Omdat hij alleen is, gaat hij op zoek in de bergen. Daar leert hij een oude man kennen. Hij leert bij hem houtsnijden en maakt iets moois. Annette maakt zijn werk kapot. Maar Lucien zorgt ervoor dat Dani bij een knappe dokter komt, die hem beter kan maken. Hij moet er een hele nacht voor over een gevaarlijke berg gaan. Dani wordt weer beter en Annette kan Lucien eindelijk vergeven en is de haat voorbij. Daarom vond ik het een heel mooi boek.

Mirte (12 jr.) Dit vond ik een heel mooi boek. Ze spreken heel eerbiedig over de Here God, dat vind ik mooi. Ik vind dat de schrijfster mooi kan schrijven, bijvoorbeeld over de natuur. Er zitten heel veel verschillende dingen in het boek, er gebeurt heel erg veel. Wat Annette doet met het houtsnijwerk van Lucien kan ik me wel voorstellen, maar ik vind het ook heel gemeen. Ik zou het zelf niet hebben gedaan, zo zit ik niet in elkaar. Ik ben blij dat het boek goed afloopt en Annette Lucien kan vergeven. Daardoor is het een heel mooi afgerond verhaal.

Dit boek is helaas niet meer verkrijgbaar.