Spanning in de lucht

Londen, Cubacrisis, oktober 1962. Terwijl de wereld de adem inhoudt, vanwege een dreigende kernoorlog tussen Rusland en Amerika, vinden beste vrienden Stevie en Ray op een dag een meisje, Anna, in het schuurtje achter Stevies huis. Ze is op de vlucht voor iemand die haar wil vergiftigen. Stevie en Ray zorgen ervoor dat ze eten en warme spullen krijgt zonder iemand anders in te lichten. Het meisje is een mysterie, ze vertelt zo weinig mogelijk over zichzelf.
Ondertussen is de wereld – en de gezinnen van Stevie en Ray – in spanning voor de dreiging van een kernoorlog. Omdat Stevies moeder op cursus moet, komt haar oma oppassen. Stevie ontdekt bij toeval een brief van haar vader voor haar, waarin hij uitlegt wat de reden van zijn vroege overlijden is, wat alles met de dreigende oorlog te maken heeft. Daarom wordt ze strijdbaar en wil meedoen met een vredesdemonstratie. Maar, wat is er toch aan de hand met Anna, van wie is die gevaarlijke witte hond en wie zijn de nieuwe buren?

Door het onderwerp, een mogelijke oorlog en nucleaire dreiging, is het boek eigentijds en actueel. Kinderen zouden met dit gegeven een link tussen de huidige oorlog in Oekraïne en de rol van Rusland kunnen leggen. ‘Denken jullie eigenlijk dat iemand een keer op de knop voor nucleaire wapens gaat drukken?’

Vormgeving en illustraties
Een vlotte paperback met op het omslag demonstrerende kinderen tegen een dreigende achtergrond. Het boek heeft een rustige lay-out en leest prettig.

Taalgebruik
De auteur heeft een prettige manier van schrijven, soepel, actief, een fijne sfeer, inlevend, direct.

Christelijke karakter
In het boek zijn geen openlijke, christelijke uitingen te lezen, wel ontdek je dat de personages op een prettige, vriendelijke, empathische manier met elkaar omgaan, met veel aandacht voor de menselijke maat. Ze laten zien hoe je vriend bent voor elkaar, hoe je doet wat je belooft, voor elkaar gaat, hoe je elkaar kansen geeft, en liefde hebt voor dieren.

Doelgroep
Het boek is gericht op jongens en meisjes vanaf ca. 9 jaar.

Bijzonderheden
Achter in het boek worden andere in het Nederlands vertaalde titels van Carroll vermeld, als Geheimen van de vuurtoren, Wolkenjagers en Het mysterie van de farao .

Leesbeleving en leesplezier
De boeken van Emma Carroll zijn hèt voorbeeld van fijne jeugdboeken met leesplezier en leesbeleving. Ze zijn avontuurlijk en tegelijk heel gewoon, er is telkens een mooie combinatie van historische feiten en belevenissen. Boeken van Emma Carroll mogen in geen enkele schoolbibliotheek ontbreken.

AP

 

Boekgegevens

Titel:

Spanning in de lucht

Jaar van uitgave:

2023
2023

Aantal pagina’s:

272
272

Uitgeverij:

KokBoekencentrum
KokBoekencentrum

Prijs:

€ 18,99
€ 18,99

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.