Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Soldaat

  • Auteur: Valerie Zenatti
  • Jaar van uitgave: 2012
  • Prijs: 9.99
  • Uitvoering: E-book
  • Uitgeverij: Callenbach
  • ISBN: 9789026603167

Soldaat is het tweede boek van Valerie Zenatti. Na ‘Ik had een vriend in Gaza’ kijken we verlangend uit naar dit boek. Wat zal het zijn? Het is een waargebeurd verhaal. Soldaat gaat over de 18-jarige Valerie die haar eindexamen (bac) doet en daarna het leger in gaat. Voor ze het leger ingaat, neemt ze uitgebreid afscheid van haar vrienden met wie ze jarenlang optrok in Beer-Sjeva in Zuid-Israël. Ze weet nog niet hoe haar leven veranderen zal.

Een hele groep  meisjes wordt ontvangen door een officier, ook een jonge vrouw. ‘.…Je noemt mij ‘commandant’ en verder niets. Dit is absoluut de laatste keer dat jullie als ‘meisjes’ worden beschouwd: vandaag worden jullie soldaten, en als alles goed gaat en je over twee jaar je uniform uitdoet, dan zullen jullie jonge vrouwen zijn’. Dit is geen welkomstwoord, maar een lijkrede, fluister ik tegen Enat. ‘Bedoelt ze soms dat we ontmaagd worden?’ fluistert ze terug’.

De meisjes/soldaten worden ondergedompeld in een wereld van regeltjes, minutenwerk, luisteren, bevelen opvolgen, wachtlopen. Valerie kan zich bijna niet meer voorstellen dat er een wereld buiten het soldatenleven bestaat. Haar vrienden uit Beer-Sjeva lijken letterlijk en figuurlijk ver weg. Ze probeert nog contact te leggen met haar ex-vriend Jean-David in Jeruzalem, maar dat loopt uit op een fiasco. Ex-vriendjes moet je met rust laten, zeggen haar vriendinnen later, als ze hen deelt in haar liefdesverdriet.

Een prachtig boek over volwassen worden, andere vrienden krijgen, een andere kijk op het leven krijgen door de verantwoordelijkheden van het soldatenleven. ‘Niet eenvoudig om weer nummer 3810159 te worden na alle emoties van het afgelopen weekend. (…) Een onzichtbare hand heeft mijn plaatsing al bepaald en over mijn leven beslist. Is dit nou volwassen-zijn?’.

In het tweede deel volgen we Valerie die haar vervolgopleiding krijgt bij de militaire inlichtingendienst, waar geheimhouding haar tweede natuur zal moeten worden. Ze volgt onderwijs in de tiende macht en mag geen cijfers onder de 8.5 halen. Daaronder is onvoldoende. Valerie haalt echter de beste cijfers. Toch wordt de druk haar teveel als ze een keer geen voldoende cijfer haalt en haar verlof – waar ze zo op gerekend had – wordt ingetrokken. De stress wordt haar teveel, en haar overvalt een overtreffende vorm van migraine. Valerie mag daarna haar verhaal doen bij een psycholoog. Die begrijpt haar. ‘Soms uit ons lichaam dingen die we niet kunnen zeggen’.

Het werk bij de inlichtingendienst verandert haar en  neemt haar dusdanig in beslag dat zelfs haar beste vriendinnen haar tijdens een verlof nauwelijks meer begrijpen. Het is een totaal andere wereld waarin ze bezig is en waarin ze uitgekozen wordt voor een strikt geheime opdracht. Zo vliegen de twee jaar diensttijd om en is Valerie 20 jaar en staat ze in de rij om de andere kant op te gaan. Ze levert haar uniform in en kijkt naar de bus die aan komt rijden, vol jonge meisjes van achttien jaar, in burger, met verontruste gezichten. De cirkel is rond.

Een e-boek over volwassen worden, vrienden hebben en vrienden verliezen, je jeugd achter je laten en een totaal andere wereld in gaan. Opnieuw een prachtig boek van Valerie Zenatti. Zou deze ooit ook verfilmd worden?

AP

 

BESTEL dit e-book!