Boekdetails

Kinderen & geloven

Schitterend verhaal

hoe de slangendoder ons terugbrengt naar de tuin

  • Auteur: Kevin Deyoung
  • Illustrator(s): Don Clark
  • Jaar van uitgave: 2016
  • Prijs: 19.99
  • Pagina\'s: 136
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Kok
  • ISBN: 9789043526746

Er leefden eens een man en een vrouw. Zij waren de gelukkigste mensen op aarde. Oké, ze waren ook de enige mensen op aarde, maar gelukkig waren ze. Zielsgelukkig. Zo begint Schitterend verhaal, een unieke kinderbijbel die het verhaal van God en de mensen tot leven brengt.

Gods glorieuze plan om deze wereld te redden, is de rode draad die volgens de auteur alle verhalen in de Bijbel verbindt en wat hij kinderen probeert duidelijk te maken in deze kinderbijbel. Het is niet slechts een verzameling losstaande verhalen, alle Bijbelse geschiedenissen zijn met elkaar verbonden door één groot verhaal dat al die afzonderlijke betekenis geeft. En zijn doel is daarnaast om de verhalen te vertellen op een manier die nieuw en fris is, zonder de brontekst geweld aan te doen.

Met dat in zijn achterhoofd legt hij andere accenten op de bekende verhalen en de taal is ook niet helemaal des (kinder)bijbels. Zo heeft de auteur het over Adam en Eva die door God uit het paradijs worden geschopt, God Die een vloek uitspreekt, Noach die rare fratsen uithaalt… En ook niet alle woorden en beeldspraak zijn even makkelijk te begrijpen voor kinderen, waar de auteur zich achterin overigens voor verontschuldigt.

Maar de illustraties zijn toch wel het opvallendst aan deze kinderbijbel. Ze zijn kleurrijk, artistiek en abstract; elke afbeelding is een kunstwerk op zich. Of ze iedereen aanspreken, is vers b. Ergens vraag ik me af of kinderen heel blij worden van de prenten, of dat het vooral de volwassenen zijn die ze mooi vinden, terwijl kinderen ze maar raar vinden en misschien niet eens altijd snappen.

Alles bij elkaar word ik niet zo enthousiast van deze bijbel. Ja, hij is prachtig geïllustreerd en brengt een glimlach op je lippen. Hij is anders dan anders, maar daarmee ook controversieel. Zo staan er maar weinig verhalen in en wordt er een heleboel buiten beschouwing gelaten (het gaat van Jezus’ geboorte in drie zinnen naar Zijn dood), en de manier waarop het wordt verteld en uitgebeeld zal niet iedereen aanstaan. Wat moet je bijvoorbeeld met doodskoppen in een kinderbijbel? Maar hoe je het ook wendt of keert: wat dit boek wel vertelt, is en blijft een schitterend verhaal.

DH

 

 

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE