Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Sasha trilogie: De vreselijke verhuizing – Zoenen met een beugel – Chaos in mijn hoofd

  • Auteur: Corien Oranje
  • Serie: Sasha
  • Jaar van uitgave: 2009
  • Prijs: 7.50
  • Pagina\'s: 504
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Columbus
  • ISBN: 9789085431091

De Sasja Trilogie omvat 1. De vreselijke verhuizing 2. Zoenen met een beugel. 3. Chaos in mijn hoofd over Sasja Lasonder en haar drielingbroers.

1. De vreselijke verhuizing: Zou jij meteen staan te juichen als je ouders aankondigen dat je gaat verhuizen naar de andere kant van de wereld? Sasha en haar drielingbroers Sam en Nick kunnen niet begrijpen dat haar vader en moeder op zo’n verschrikkelijk dom idee zijn gekomen om zo ver te gaan verhuizen. Ze doen er alles aan om de plannen van haar ouders te dwarsbomen. Tevergeefs.

De datum van de verhuizing komt steeds dichterbij. Langzamerhand begint Sasha te wennen aan het idee.Zo heel af en toe krijgt ze er zelfs zin in. Maar dat gaat ze natuurlijk niet aan haar vader en moeder vertellen.

De vreselijke verhuizing is het dagboek van de elfjarige Sasha Lasonder, die zonder een blad voor de mond te nemen schrijft over het belachelijke plan van haar ouders om naar Jakarta te verhuizen, over de voorbereidingen, de prikken, het afscheid nemen en de reis. En natuurlijk over hoe het is om in een ander land te gaan wonen. Eigenlijk helemaal niet zo vreselijk als ze van tevoren gedacht had…

Heerlijk meidenboek over een leuk onderwerp. Ben je 11+ dan moet je dit boek toch echt wel gelezen hebben.

Kristel (12 jr.) Een heel leuk boek. Het zou echt kunnen gebeuren. Het lijkt me aan de ene kant wel leuk, maar…dan mis je wel je vriendinnen hier. Het is heel leuk geschreven. De kinderen bedenken heel veel manieren om niet te hoeven verhuizen. Ik vond het erg grappig en moest er erg om lachen.

Loïs (12 jr.): Ik vind dit een hartstikke leuk boek, het lijkt me heel leuk om te zien hoe het aan de andere kant van de wereld is. Ik zou m’n vriendinnen wel missen, maar daar zou ik ook wel weer andere vriendinnen krijgen. Ik snap niet dat Sasha en haar broers zo’n probleem maken van de verhuizing. Een groot huis daar met een zwembad is ook super. Het boek is erg grappig geschreven. Sommige acties kunnen, denk ik, in het echt niet. 

Rachel (11 jr.): Ik vond het een leuk boek, al moest ik wel even wennen want het is een dagboek. Eigenlijk hou ik daar niet zo van. Ik zou het wel leuk vinden om naar een heel ander, een warm land te verhuizen met een groot huis en een tuinman enzo. Het lijkt me spannend dat er zomaar een slang in je tuin loopt. Ik vond de blauwe kippen in het boek heel grappig. Ik vond het wel gek dat je niks hoorde van de dokter die van Jakarta naar Terneuzen verhuisde. Het is knap dat ze nieuwe vriendinnen maakt al denk ik wel dat ik ook zo nieuwe vriendinnen zou hebben. De kinderen hadden wel heel gekke en grappige plannen bedacht om hun ouders in Nederland te laten blijven. 

2. Zoenen met een beugel. In dit deel zijn Sasja en haar broers tijdelijk terug in Nederland. Nu moeten ze weer wennen aan het vreselijke klimaat hier, Sasha wordt verliefd, kan ze wel terug naar Jakarta? Inmiddels zit Sasha in groep 8 en verheugt zich op de musical. Dan moeten ze plotseling vanuit Jakarta terug naar Nederland. Haar vaders werkvergunning is verlopen. Wat een ramp! Met de nieuwjaarswisseling zijn ze in Nederland. Koud! Het is allemaal vreselijk wennen. Dit boek beschrijft een half jaar in Nederland, waar Sasha ook mee mag doen met de musical van groep 8, en vooral met WIE. Vrolijk en gek tienerboek dat barst van de hormonen en gillende meiden….

Kristel (12 jr.) Dit is weer een heel ander boek dan ‘De vreselijke verhuizing’, maar het blijft leuk. Sasha blijft contact houden met haar vrienden in Terneuzen en Jakarta. Ze komt in een koud Nederland terug en moet meteen nieuwe warme kleren. Ook in dit boek moet ze nieuwe vrienden maken. Weer een erg komisch boek. Ik vind dat Corien Oranje erg leuk en grappig schrijft.

Rachel (11 jr.): Ik vond het een leuk boek, grappig dat ze een beugel moest en dat haar broers haar uitlachten. Ik vond het zielig dat ze terug naar Nederland moest. Ik snap haar niet goed: waarom was ze niet blij met haar terugkomst naar Nederland?

3. Chaos in mijn hoofd. Sasha en haar broers en ouders gaan weer terug naar Jakarta. Daar is ze niet blij mee. Ze laat haar vriendje Brian achter (Zoenen met een beugel). Brian heeft de verkering uitgemaakt, zodat ze ‘gewoon vrienden’ kunnen blijven. Sasha, Nick en Sam gaan nu naar de brugklas van een internationale school aan de andere kant van de stad. Sasha wordt op school geholpen door Alan. Best een leuke jongen….Dan wordt moeder ziek, borstkanker.

Verwarring, angst, eenzaamheid, boosheid, verliefdheid, vriendjes, jaloezie. Het hoort er allemaal bij in dit nieuwe digi-dagboek van Oranje. Hoe moet het nu, zonder Brian. Moet ze haar oorringetje afdoen, als ze eigenlijk wel verliefd wordt op Alan uit haar klas. Was het eigenlijk geen goed idee van Brian om ‘gewoon vrienden’ te blijven en geen verkering meer te hebben? En…hoe moet dat nu met mama. Kan ze iets voor haar doen in Singapore? Sasha heeft niet bepaald een saai leven.

Kristel (12 jr.): Alle boeken uit deze serie zijn anders. Corien bedenkt telkens andere dingen. Sasha durft wel. Ze laat haar haar knippen om er een pruik van te laten maken voor haar moeder die borstkanker heeft. Dat zou ik nooit zomaar doen en durven. En ik zou ook niet alleen met een vliegtuig gaan reizen. Ik zou wel heel ongerust worden als mijn moeder borstkanker had. Een moooi boek!

De Sasha-trilogie is alleen nog als e-boek verkrijgbaar: BESTEL ONLINE

AP