Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Sagorups en zoute drop

  • Auteur: Corien Oranje
  • Jaar van uitgave: 2008
  • Prijs: 8.95
  • Pagina's: 96
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Columbus
  • ISBN: 978 90 8543 089 6

Sagorups en zoute drop: de overleven-in-de-jungle cursus. Wanneer Jessie moet verhuizen naar een dorp in het binnenland van Papoea vindt hij dat helemaal niet leuk. Gelukkig wordt hij er opgevangen door Rafael, die er al jaren woont, en die samen met zijn Papoea-vrienden een jungleclub heeft opgericht. Jesse mag ook lid worden, maar…dan moet hij eerst een overleven-in-de-jungle cursus volgen.

De vader van Jesse krijgt een nieuwe baan, in Boma, Papoea. Jesse ziet er erg tegenop, hij verliest zijn vriendjes in Nederland, zijn schaken en zijn ridderclub. Maar… in Boma wordt hij hartelijk verwelkomd door Rafael, die een verrassing voor Jesse heeft. Ze hebben een ‘overleven-in-de-jungle-cursus’ voor hem bedacht. Jesse moet leren staande te prauwen in een prauw, sago, sagopap en sagorupsen te eten, in een palmboom te klimmen, een beest doden, een nacht op bivak en over een bamboebrug lopen.

Jesse is niet heel erg enthousiast. Hij valt van de bamboebrug af. Wanneer hij een hert wil redden, blijkt dat de anderen het hert juist wilden opdrijven en doden. Hij verliest zijn bril, krijgt meteen de eerste dag al malaria en wordt overal gestoken door de muggen. Toch heeft hij er direct een groepje vrienden van zijn eigen leeftijd bij en vindt hij het eigenlijk toch niet zo erg als het eerst leek. Leuk is dat hij zijn nieuwe papoea-vrienden laat gruwen van een extra zout dropje, dat hij nog had. Zo vies als hij de sago (snotpap) vindt, zo vies vinden zij een zout dropje.

Wanneer je dit leest en je hebt direct zin om ook in Papoea te wonen, dan ben je vast een super-avonturier. Want het wonen in Papoea is echt heel wat anders dan kamperen in Nederland waar je ‘s nachts hoogstens een egeltje rond je tent hoort kruipen of waar me misschien gestoken wordt door een wesp.

Jesse en zijn familie en vrienden hebben niet alleen te maken met vliegende steekbeesten en kakkerlakken. Je moet zelfs vóór je je laars aandoet, even kijken of er geen eng beest in zit, anders heb je een steek of beet in je voet. Je woont er in een huis met gaten en kieren waar slangen moeiteloos doorheen komen. En voor je het weet heb je malaria. (en dat is niet zo leuk….). Je buren komen niet met een bosje bloemen om je te verwelkomen, maar brengen een ‘bloedende varkenspoot’, want dan heb je weer ‘s lekker vlees bij het eten.

Mocht je hier toch geen bezwaar tegen hebben en je ouders durven ook (niet onbelangrijk) dan is het handig van te voren de vele praktische tips te lezen die er in het boek bij gegeven worden. Het zijn tips van kinderen die er ook wonen of gewoond hebben. ‘Kijk altijd even in je mandibakje voor je water over jezelf heen gooit. Er kan kikkerdril in zitten. Of een kikker’.

Iris Boter heeft de tekst voorzien van humoristische bijpassende tekeningen.

Dit boek is uitgegeven in samenwerking met De Verre Naasten, naar aanleiding van vijftig jaar zending op Papoea. Voor basisscholen wordt er een lespakket voor scholen ontwikkeld. Vraag je meester of juf op school of ze ook een lespakket aanvragen. (www.deverrenaasten.nl – bij voorlichting op school) Spannend!

Corien Oranje heeft zelf ook op Papoea gewoond (zij durft!) Het lezen van dit boek is niet zo eng als er wonen en…je krijgt er ook geen malaria van.

p.s. kamperen in Nederland kan trouwens ook heel leuk én spannend zijn. Lees ook: Tim en Taco op Terschelling van Lieke van Duin!

Rachel (10 jr.): Ik vind het een heel grappig boek. Het speelt in een ander land, waar de gewoontes heel anders zijn. Ik zou echt walgen als ik een rups moest eten of een beest moest doden. Ik ben heel bang voor slangen en malariamuggen. Bleeeh. Elke dag een steek van een mug is niet leuk. Ik zou er zelf wel ‘s willen wonen, een weekje ofzo, echt niet langer.

Marieke (12 jr.): Dit was echt een heel grappig en humoristisch boek. Hiervoor las ik een paar heel droevige boeken, daarom was dit een goede afleiding. De tips van de kinderen vond ik erg leuk. De reacties van Jesse waren grappig, waarschijnlijk zou ik net zo reageren. Ik zou ook wel een poosje in Papoea willen wonen, maar liever toch niet te lang. Dit was echt een boek voor mij, maar daarom veeeel te dun.

Dit boek is alleen nog verkrijgbaar als e-book: BESTEL ONLINE

AP