Saga, de orka die geen haring lustte

Lekker kijken en lezen.
In dit avontuurlijke prentenboek voor jonge en iets minder jonge kinderen duik je onder in de wonderlijke waterwereld. Het wordt winter in het hoge noorden. Saga en haar familie hebben honger. Grootmoeder besluit om in een fjord te wachten op de grote scholen haring die daar ieder jaar komt overwinteren.

Haring smaakt…iiiiieeewww! Stiekem gaat de jonge orka in haar eentje op jacht naar iets wat ze wél lust.

Leonard Boekee heeft niet alleen een prachtig prentenboek gemaakt, maar ook een boeiend informatieboek geschreven. Knap hoe hij deze twee soorten boeken combineert. Je kunt zien dat hij vormgever is, de illustraties zijn levensecht en prachtig. Het lijkt net of je zelf mee zwemt in de oceaan of die prachtige zonsondergang met eigen ogen ziet.

Naast de geweldige illustraties is het verhaal ook goed geschreven. Saga heeft honger, de rest van de orka’s wachten op haring, maar Saga heeft geen zin in haring. Ze gaat op zoek naar iets anders om te eten. Maar dan raakt ze haar moeder en de groep orka’s kwijt. Wat nu… Je leeft mee met Saga, met haar “iiiiiieew” en “mjammmiiiieee” rond het eten, maar ook met haar zoektocht. Eerst naar eten en daarna naar haar familie. Zal ze ze weer vinden?

“Om Saga heen is alleen maar water. Onder haar witte buik begint de donkere diepte van de open zee. Ze voelt zich hongerig, moe en vooral… verschrikkelijk alleen.”

Bij elke bladzijde staat een informatieblokje dat past bij wat er op die bladzijde geschreven is. Over orka melk, geluid, hoe ze slapen, wat ze eten en hun vijanden, maar ook over de griend, de haring en de zeehond. Na het lezen van dit boek weten kinderen een heleboel meer over orka’s en ook meer over het leven in de oceaan. Je kunt merken dat de schrijver van orka’s houdt, het is met veel enthousiasme geschreven.

“Geluid is heel belangrijk voor orka’s. Ze gebruiken het om met elkaar te praten en om te jagen. Voor mensen klinkt dat als een wirwar van klikken, piepen, kraken en fluiten. Onder water dragen orkastemmen kilometers ver.”

 In het boek wordt ook aandacht besteed aan duurzaamheid; hoe we met de dieren en onze planeet om moeten gaan. Bijvoorbeeld door zo min mogelijk plastic te gebruiken en te letten op welke vis duurzaam gevangen wordt.

 Het boek is geschikt voor 6 tot 9 jarigen en alle anderen die nieuwsgierig zijn naar het leven van de orka. Het boek is leuk om in het gezin te lezen, maar het kan ook een mooie aanvulling zijn voor in de klas, zeker als er gewerkt wordt rond oceanen.

Via de link www.royaljb.com/saga kom je bij een mooi filmpje over het boek en een gratis kleurplaat.

TvD

 

https://christelijkekinderboeken.kameel.nl/producten/boeken/kinderen-en-young-adult/6-9-jaar/saga:9789085434542

Boekgegevens

Titel:

Saga, de orka die geen haring lustte

Jaar van uitgave:

2020
2020

Aantal pagina’s:

20
20

Uitgeverij:

Columbus
Columbus

Prijs:

15,99 (voor actuele prijs zie Bestel online)
15,99 (voor actuele prijs zie Bestel online)

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.