Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Rosa, straatverkoopster in Colombia

  • Auteur: Roland Kalkman
  • Jaar van uitgave: 109
  • Prijs: 4.00
  • Pagina\'s: 109
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Den Hertog
  • ISBN: 9789033118296

Nadat haar moeder is overleden, verandert het leven van Rosa in een hard leven, waarbij zij moet vechten om te overleven… Met “Rosa” laat de auteur zien hoe het komt dat een moeder besluit haar kind ter adoptie aan te bieden, waarom een moeder in staat is afstand te doen van haar kind.

ls de moeder van Rosa overlijdt, verhuist Rosa met haar familie (vader, broertjes, zusje) van het Colombiaanse platteland naar de stad Cali. Daar moet Rosa leren te overleven. Ze heeft een handeltje en staat elke dag bij grote kruispunten om te verkopen. ‘s Avonds zorgt ze voor het huishouden van haar familie.

Haar leven verandert nog meer wanneer ze verliefd wordt op een taxichauffeur en haar vader gaat samenwonen met een andere vrouw, Valentina. Valentina kan de kinderen niet accepteren en eist de vader volledig op. Haar broer Pablo vlucht het huis uit en komt terecht in een evangelisch opvangtehuis. Rosa probeert bijna wanhopig het gezin bij elkaar te houden.

Wanneer ze zwanger wordt van de taxichauffeur Rico stort haar leven pas echt in. Ze wordt het huis uitgezet en kan voorlopig opgevangen worden in hetzelfde opvangtehuis waar Pablo verblijft. Maar hier kan ze niet altijd blijven, het is een tehuis voor jongens. Men probeert haar weer te plaatsen bij haar vader of bij Rico.

De oplossing die Rico voor haar heeft is haar onder te brengen bij zijn tante Ana in Bogota. Daar laat hij haar achter. De omstandigheden voor Rosa worden steeds slechter. Tante Ana moet zeer armoedig leven en Rosa is zwanger.

Dankzij een priester krijgt ze hulp van een katholieke organisatie die haar tijdens de zwangerschap gaat begeleiden. Ondanks dat ze haar kind het liefste zelf wil opvoeden, komt Rosa uiteindelijk tot de conclusie dat het kind bij haar geen kansen heeft, ze heeft niet de middelen om het kind een jeugd, laat staan een leven te bieden. Ze weet nauwelijks hoe ze zelf in leven moet blijven. Uit liefde voor haar kind, besluit ze het meisje af te staan voor adoptie.

Roland Kalkman heeft met “Rosa” een integer en gevoelig verhaal geschreven over een vrouw die probeert te overleven in erbarmelijke omstandigheden, over een vrouw die de moeilijkste keuze uit haar leven moet maken.

Misschien moet Roland Kalkman maar vaker dit soort jongerenromans schrijven, het gaat hem immers goed af! Dat heeft hij inmiddels ook gedaan. Rosa is vervolgd met ‘Maria, dochter uit Colombia’ en ‘Rosa & Maria’.

In 2005 won Roland Kalkman met Rosa de EigenWijsPrijs!

Mirte (bijna 12 jr.): Ik vond het een heel mooi boek. Ik weet dat het vaak echt gebeurd. Ik vind het wel gemeen dat Rosa door haar ouders uit huis gezet wordt. Ik denk wel dat Rosa haar dochter uit liefde heeft afgestaan. Want ze wilde vast een beter leven voor haar kindje.

Marieke (10 jr.) Toen ik de voorkant zag dacht ik al meteen :ik wil dit boek lezen. Ik ben er meteen de eerste avond mee begonnen en ik vond het heel boeiend en ging ook middags in het boek lezen in van plaats van tv kijken. Want het was zo spannend en ik wou graag weten hoe Rosa’s leven verder ging, maar toen kreeg ze een kind en dat vond ik heeeeel  raar want ze was nog maar 15. Toen dacht ik even: wat een raar boek. Maar toch las ik verder en toen begon het heel zielig te worden. De jongen waarmee zij een kind had gekregen, had op dat zelfde moment datzelfde gedaan met een ander meisje. Zij was even ver met haar zwangerschap. Rosa stond er alleen voor. Ik vond het raar dat je een kind kan weggeven uit liefde. Ik had, denk ik, niet mijn kind weggegeven ter adoptie. Het was voor het eerst dat ik zo’n soort boek heb gelezen.

Henriëtte (12 jr.): Dit vond ik een heel mooi boek. Het is het eerste deel van een serie. Het is een heel andere cultuur. Rosa moet bij de dag leven. Ze is wel naar school geweest, maar wordt toch straatverkoopster. Wij gaan naar school en krijgen hopelijk een baan. Dat is heel anders. Rosa heeft een heel andere toekomstverwachting. Een boek met dit onderwerp had ik nog nooit gelezen. Een verhaal over dit onderwerp vind ik heel mooi.

Kristel (12 jr.) Ik vond het meteen een mooi boek. Al op de eerste bladzijde lees je over Rosa. Zonder die informatie kun je het verhaal niet snappen. Ik kan me wel voorstellen dat Rosa niet weet wat ze moet doen als ze zwanger is. Ik vind het goed dat ze hulp zoekt en gelukkig ook krijgt.

Joanne (bijna 12 jr.): Ik vond het een heel mooi boek, heel dapper hoe Rosa zich overal doorheen slaat. Want het lijkt me heel moeilijk om op je 15e een kind te krijgen. Bij Maria kon ik me voorstellen dat ze terug wilde naar Colombia. Het is lief van haar ouders dat ze dat ook mag en het is leuk dat ze  een vriendin krijgt die ook geadopteerd is. In Rosa & Maria vond ik het fijn voor Rosa dat ze haar moeder vond. Ik vond het zielig voor Juan dat zijn moeder niks van hem wil weten. Het leuke van deze serie is dat je goed kunt meeleven. Ik vind deze serie wel goed voor kinderen van 12 jaar en ouder. Vooral in het boek over Rosa, moet je ‘oud’ genoeg zijn om alles te begrijpen.

Laura (bijna 12 jr.): ‘Ik vond het een mooi en apart om over een andere cultuur te lezen. Heel erg wat er met Rosa is gebeurd. Ik vond het wel gek dat ze haar kindje afstaat, ik denk dat dit in Nederland niet zo gauw gebeurd. Als ik te vondeling was gelegd, zou ik ook willen weten wie mijn echte moeder is. En dat lees ik in Maria, het volgende deel’.

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE