Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Rosa & Maria – Zoektocht in Colombia

  • Auteur: Roland Kalkman
  • Serie: Rosa en Maria
  • Jaar van uitgave: 2008
  • Prijs: 6.90
  • Pagina\'s: 105
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Den Hertog
  • ISBN: 978 90 331 2128 9

Dit boek is het derde en laatste deel in de serie over Rosa & Maria. Ná Rosa, straatverkoopster in Colombia en Maria, dochter uit Colombia is dit het afsluitende deel. Maria gaat, samen met haar ouders, in Colombia op zoek naar haar natuurlijke ouders. Ze hebben hulp van een detective, die al snel haar halfzusje Luisa vindt. Maar het vinden van haar padre en madre is veel lastiger.

Roland Kalkman laat in dit boekje zien hoe verwarrend het kan zijn wanneer je op zoek gaat naar je echte ouders. Wat zul je tegenkomen? Hoe zal het zijn om je ‘madre’ te ontmoeten? Zal ze blij zijn je te zien? Hoe zou ze eruit zien? Lijk ik op haar? Is ze nog steeds arm? Maria en haar broer Juan hebben ook van dit soort verwarrende vragen.

En hoe het echt met ze gaat in Colombia moet je zelf lezen. Misschien heb je zelf ook wel vragen over dit onderwerp. Misschien ben je zelf ook wel geadopteerd. De auteur vertelt in het nawoord van dit boekje dat je hem gerust met mailen met je vragen.

AP

Mirte (bijna 12 jaar): ‘Ik wist natuurlijk wel dat ze haar moeder zou vinden, maar ik was wel benieuwd hoe het af zou lopen met Maria en haar moeder Rosa. Ik zou het gek én leuk vinden om in het land te lopen waar ik Eigenlijk vandaan kom. Ik heb alle drie boeken (Rosa, Maria en dit boek) direct na elkaar gelezen. Ik vond Rosa het mooiste!’

Marieke (10 jr.): ‘ik vond het een leuke zoektocht’.

Henriëtte (12 jr.) ‘Er gebeurde veel in dit boek. In dit boek wordt Maria steeds meer vriendin met haar zusje Luisa. Het lijkt me heel spannend om naar je moeder op zoek te gaan. Want je weet niet hoe het met haar is en wat voor verhaal ze heeft. Misschien hoor je wel een heel akelig verhaal. Stel je voor dat ze in de criminaliteit zit of dat ze je niet wil zien. Ik zou heel afwachtend zijn’.

Kristel (12 jr.) ‘In dit boek houdt de schrijver je nog steeds nieuwsgierig, want Maria leert eerst haar halfzusje Luisa kennen. Die neemt haar mee naar haar vader Rico en de moeder van Luisa. En daarna pas vindt Maria haar echte moeder Rosa. Ze houden contact. ik vind dit een mooie serie’.

Joanne (bijna 12 jr.):‘ Ik vond het een heel mooi boek, heel dapper hoe Rosa zich overal doorheen slaat. Want het lijkt me heel moeilijk om op je 15e een kind te krijgen. Bij Maria kon ik me voorstellen dat ze terug wilde naar Colombia. Het is lief van haar ouders dat ze dat ook mag en het is leuk dat ze een vriendin krijgt die ook geadopteerd is. In Rosa & Maria vond ik het fijn voor Rosa dat ze haar moeder vond. Ik vond het zielig voor Juan dat zijn moeder niks van hem wil weten. Het leuke van deze serie is dat je goed kunt meeleven. Ik vind deze serie wel goed voor kinderen van 12 jaar en ouder. Vooral in het boek over Rosa, moet je ‘oud’ genoeg zijn om alles te begrijpen’.

Laura (bijna 12 jr.): Ik vind het heel grappig om te lezen dat Maria niet veel snapt van de cultuur in Colombia, terwijl ze wel in het land is geboren, omdat ze gewend is aan het leven in Nederland. Leuk dat ze haar moeder heeft gevonden en dat ze contact houden’.

NB Dit boek is helaas niet meer verkrijgbaar.