Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Roots

  • Auteur: Eeuwoud Koolmees
  • Jaar van uitgave: 2013
  • Prijs: 12.90
  • Pagina\'s: 240
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: De Banier
  • ISBN: 9789033634550

Jack, congratulations! I’ve found your mother! She lives in Mesa, Phoenix, a city in the state Arizona’. Jack is 15, zit in VWO 3 en is geadopteerd. Hij heeft leuke ouders en woont naast een leuk buurmeisje Lizette, waarmee hij samen opgegroeid is. Eigenlijk heeft hij zich nooit zo bezig gehouden met zijn adoptie. Maar wanneer Lizette hem een artikel over adoptie laat lezen, wordt hij toch nieuwsgierig en wil meer weten.

Met Jack leren we een doorsnee middelbare scholier kennen. Wat is belangrijk: school, docenten, bij blijven, klasgenoten en vooral meisjes, erbij horen of afgewezen worden, verliefd zijn en ontdekken dat iemand anders je al voor was, iemands ‘ware’ aard leren kennen. Jack krijgt er allemaal mee te maken op een natuurlijke manier.

Lizette is het buurmeisje waarmee Jack is opgegroeid. Ze loopt vaak zomaar even bij hen binnen. Ze hebben geen geheimen voor elkaar. Lizette krijgt dus ook pats-boem te horen dat Jack verliefd is op Leontine (die later verkering heeft met iemand anders). Lizette is het meisje dat meedenkt met Jack en hem telkens dat ene belangrijke duwtje geeft. Zo brengt zij hem op het idee van het laseren van een moedervlek en zij laat Jack een artikel over adoptie lezen. Het duurt wel even voor het tot Jack doordringt dat Lizette hét meisje voor hem is.

Maar dan is hij al onderweg naar de VS. Door het internetspeurwerk van Lizette komt Jack er achter dat zijn moeder in Arizona woont. Hij mag vier weken vakantie houden bij zijn biologische moeder én haar gezin. Het worden vier bijzondere weken voor Jack waarin veel gebeurd en waarin Jack naast zijn moeder Lotte nog meer over zijn familie ontdekt.

Roots is een vlotlopend, makkelijk lezend verhaal over een 15-jarige jongen op zoek naar zijn roots. De titel is leuk, vlot en perfect passend bij het verhaal. Jack gaat helemaal op zoek naar zijn roots. Met Kate, de oudste dochter in het gezin van Bill en Lotte, is de relatie eerst even stroef, maar dat verandert al gauw. Jack is een zelfstandige en vooral heel verstandige jongen voor zijn leeftijd. Hij is serieus en op een natuurlijke manier bezig met zijn geloof. Lotte is een lieve moeder, die blij is haar zoon eindelijk te leren kennen en die hem ook de ruimte geeft vakantie te vieren met Kate en haar vrienden. En – opnieuw dankzij speurwerk van Lizette aan de andere kant van de oceaan – kan Jack op zoek gaan naar de geschiedenis van zijn vader. Daar wacht hem een nieuwe verrassing.

Roots is een paperback met een aantrekkelijk, fris omslag, waarop je ‘Jack’ ziet, die je aankijkt. Het boek heeft een fijne lay-out en prettig lettertje. Het onderwerp: ‘adoptie, jongeren, avontuur, reizen, romantiek’ zal goed vallen bij jongeren van 12-15 jaar. Een mooi boek om deze leeftijd mee aan het lezen te krijgen/houden.

Heel geschikt voor de mediatheek (onderbouw) Voortgezet Onderwijs.

Tessa (13 jr.): Ik vond het een leuk boek. Het is mooi als je je achtergrond kunt opzoeken om te weten wie je ‘echte’ ouders zijn. Het is wel heel gek om erover na te denken dat je je ouders niet kent. Ik zou ook op zoek gaan. Ik weet niet of ik alleen op reis zou gaan, want je kent er niemand. Het lijkt me ook heel eng, omdat je niet weet hoe je ‘echte ouders’ gaan reageren.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of

BESTEL ONLINE