Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Raadsels rond een zonnewijzer

  • Auteur: Janneke van Reenen
  • Illustrator(s): Bas Mazur
  • Serie: Niels & Nick
  • Jaar van uitgave: 2013
  • Prijs: 9.95
  • Pagina\'s: 42
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: De Banier
  • ISBN: 9789033634536

Raadsels rond een zonnewijzer is het debuut van Janneke van Reenen. Janneke is wetenschapsjournalist. In dit eerste deel in de serie over Niels en Nick ontdekken de jongens in het centrum van Utrecht een zonnewijzer. Deze auteur combineert een spannend boek met een natuurwetenschappelijk onderwerp. Voor jongens en meisjes vanaf 10 jaar die nieuwsgierig zijn hoe iets werkt en ‘alles’ willen weten.

Niels en Nick: Raadsels rond een zonnewijzer is vlot geschreven. Niels verhuist vanuit een dorp naar het centrum van Utrecht. Je merkt al snel dat hij geen idee heeft hoe het leven in een grote stad is. Hij let eigenlijk niet goed op, hij moet erop gewezen worden om zijn fiets op slot te zetten, hij let niet goed op in het verkeer.

Gelukkig voor Niels komt hij al snel een leeftijdgenoot tegen, Nick. Nick is net als Niels geïnteresseerd in zonnewijzers. De jongens bedenken een eigen invulling bij de zonnewijzer met hun eigen interesses. En omdat Nick Utrecht goed kent, maakt hij Niels wegwijs in de stad. Niels zorgt dat hij snel omringt is met meer informatie door boeken over dit onderwerp uit de bibliotheek. Hij weet alle informatie ook al direct door te vertellen aan zijn familie en kan erover praten met zijn nieuwe vriend Nick. Nick zorgt dat Niels kan wennen aan het stadsleven en voor Niels gaan er werelden open bij het zien van de sociale verschillen (tussen de beide jongens), de criminaliteit, het verkeer, de drukte, het ontbreken van natuur/vogels en tegelijk de toegankelijkheid van de natuur rond Utrecht.

Het is leuk om een jeugdboek over een technisch onderwerp te schrijven. Er zullen vast kinderen – 10+ – zijn met ‘meer belangstelling en genoeg nieuwsgierigheid naar ‘hoe alles werkt en in elkaar zit’ die dit leuk zullen vinden. Het is een creatief onderwerp om over te schrijven én de auteur kan vlot schrijven.

Tegelijk is het ook lastig, want de auteur wil natuurlijk ook veel informatie doorgeven, wat soms ten koste van de leesbaarheid gaat. Misschien is dit juist een boek waarbij je meester/juf ook meer wil vertellen, uitleggen.

Overigens, de fietsafstand Utrecht/Amersfoort is wel iets meer dan 15 km…

Een leuk leesboek over een creatief onderwerp, voor bèta-ingestelde basisscholieren van 10+. We zijn benieuwd waarover het volgende deel over Niels en Nick gaat.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE