Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Projekt 1065

Een indrukwekkend verhaal over de Tweede Wereldoorlog

  • Auteur: Alan Gratz
  • Jaar van uitgave: 2017
  • Prijs: 14.99
  • Pagina's: 295
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Kluitman
  • ISBN: 9789020654547

Een spannend YA-verhaal over de 13-jarige jongen Michael O’Shaunessy  die als spion infiltreert in de Hitlerjugend. Hij moet grote risico’s nemen… Hoe ver kan hij gaan?

Projekt 1065 is een bijzonder boek. En dat is knap, want er zijn al zoveel boeken over de Tweede Wereldoorlog geschreven dat het een gave is als je binnen die stapels boven het maaiveld uitsteekt door de gekozen invalshoek. Hoofdpersoon Michael is met zijn Ierse naam inderdaad de zoon van de Ierse ambassadeur in Berlijn. Om niet op te vallen meldt hij zich aan bij de Hitlerjugend. Bij zijn ouders thuis ontmoet hij regelmatig hoge nazi’s die verbaasd zijn over zijn Duitse taal.

Michael heeft een speciale gave, hij heeft namelijk een fotografisch geheugen. Dit is een heel bijzonder gegeven in het verhaal. En daarom is Michael spion voor een geheime Ierse missie, die informatie aan de Britten door wil geven. Als Michael ontdekt dat de vader van zijn vriendje Fritz aan een geheime opdracht – projekt 1065 – werkt, bijt hij zich hier helemaal in vast en verzint allerlei smoesjes om zoveel mogelijk bij Frits thuis te kunnen komen en zo telkens een glimp op te vangen van het project dat daar thuis open en bloot in de werkkamer van Fritz’ vader ligt. En moet hij zelfs de avances van Fritz’ zusje ‘ondergaan’.

Ik vond het een afschuwelijk idee om bij de jongeren-Gestapo te gaan, het leek me vreselijk om op leren laarzen te marcheren en mijn buren te bespioneren. Maar als ik daardoor bij Fritz in de buurt kon blijven en zo de ontwerpen van de straaljager kon bekijken, zou ik het gewoon doen. ‘We kunnen samen trainen. Ik kan jou helpen om sterker te worden. En je leren vechten. En dan kun jij me misschien helpen om mijn hoogtevrees te overwinnen. Voor de dapperheidsproef. ‘Afgesproken! zei hij, en we schudden elkaar de hand. Om Hitler te verslaan moest ik een echte nazi worden.

Het brengt hem tot ingewikkelde dilemma’s en gevaarlijke risico’s, want hiervoor moet hij  bij de jongeren-afdeling van de Gestapo, de SRD, ingedeeld te worden. De auteur geeft de sfeer binnen het naziregime en Hitlerjugend/SRD authentiek en geloofwaardig weer. Michael moet letterlijk offers brengen om lid te worden van de SRD. Hoever moet hij gaan met bijvoorbeeld Simon, de Engelse piloot die op zijn pad gekomen is?

Ze houden zoveel van Hitler dat ze alles voor hem willen doen. Moorden. Voor hem sterven. Om bij dat team te komen moet ik bewijzen dat ik een supernazi ben. Alleen weet ik niet hoe dat moet.’ Simon knikte. ‘Ik weet het wel,’ zei hij. ‘Je moet mij aangeven.’

Uiteindelijk hoort Michael bij een uitverkoren clubje die een opdracht moeten uitvoeren in de Zwitserse Alpen, een operatie met veel spanning en actie, die spectaculair maar  helaas tegelijk nogal ongeloofwaardig is. Ondanks dit einde is Project 1065 een enorm spannend verhaal dat je achterelkaar uit wilt lezen over een waargebeurde geheime opdracht.

Alan Gratz is bekend van de bestseller ‘De jongen die tien concentratiekampen overleefde’.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel of BESTEL ONLINE