Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Piekerprinses

  • Auteur: Liesbeth van Binsbergen
  • Jaar van uitgave: 2010
  • Pagina\'s: 144
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Columbus
  • ISBN: 978 90 8543 151 0

Na ‘Kom niet dichterbij’ nu een tweede boek van Liesbeth van Binsbergen voor 11+ ers. Dit keer over een meisje die zich steeds meer zorgen maakt. Wat is er thuis aan de hand? Waarom komt die meneer in pak aan de deur en waarom liggen er thuis in de la stapels ongeopende enveloppen?

Simone woont met haar moeder en broertje Wesley van 10 jaar. Haar vader is overleden. Simone is een dromer, die overal over nadenkt. En het valt haar steeds meer op dat er iets met haar moeder is. Iets wat ze niet wil zeggen. Simone is ook niet zo’n prater, haar moeder ook niet, maar ze merkt dat moeder ook niet wil praten.

Gelukkig heeft ze een fijne vriendin, Thirza, met wie ze al jaren optrekt. Helaas is Thirza verhuisd naar een nieuwbouwwijk. Het ziet er allemaal mooi uit. Daar hoeft Thirza thuis niet om te vragen. Haar moeder vertelt haar dan dat ze keuzes moet maken. Simone valt op dat het thuis bij Thirza heel anders is dan bij haar.

Tim, een klasgenootje van Simone en Thirza maakt graag foto’s. Op een dag ontdekt Simone iets op een van zijn foto’s waar ze erg van schrikt. Ze begrijpt dan nog meer van de problemen van haar mama. Maar….de problemen van haar moeder raken ook haar. Ze gaat nog meer piekeren.

En…zou ze mee kunnen gaan op het survivalkamp? Haar mentor geeft haar een opening, maar daar moet ze wel met haar moeder over praten. Dan loopt Wesley van huis weg en krijgt een ongeluk. Simone ziet in dat ze op moet houden met zwijgen tegen Thirza, maar eindelijk open kaart moet spelen en ook Tim heeft ze iets te vertellen.

Een boeiend, goed geschreven boek van Liesbeth van Binsbergen. De problemen van Simone wil je vast niet overnemen!?

Henriette (12jr.): Ik vond dit een heel mooi boek, waar je over na ging denken. Ik heb het best goed thuis en bij Simone moesten ze elk dubbeltje omdraaien. Dat lijkt me niet fijn. Ze gaat zich zorgen maken over haar moeder en de ongeopende brieven. Ik kan me goed voorstellen dat ze steeds meer gaat piekeren. Ze durft niet aan haar moeder om geld voor het kamp te vragen en wil het zelf verdienen. Maar dat lukt niet erg goed. Ik zou heel erg schrikken als mijn moeder gestolen zou hebben. Dat zou ik eerst niet willen en kunnen geloven. Het lijkt me heel erg als je toch ziet dat ze het wel zo is. Ik zou echt niet willen ruilen met de problemen van Simone en haar moeder!

Marieke (12 jr.) Het begin van het boek vond ik niet zo bi, ik moest er een beetje inkomen. Bij doorlezen vond ik het heel mooi, wilde ik echt doorlezen. Dat die moeder gestolen had ‘dat kán toch niet’. Ik schrok echt, voelde echt mee met Simone. Ik kan me voorstellen dat dit boek genomineerd is voor Het Hoogste Woord. Wat mij betreft wint ze! Ik vind het zo’n goed boek dat ik het wel twee keer gelezen heb. De titel vind ik echt passend bij het verhaal: heel goed gekozen.

Kristel (12 jr.)  Het begin vond ik wel een beetje saai, maar later wordt het wel weer leuk… Ik vind het eigenlijk geen piekeren in dit boek, maar meer bang zijn dat je moeder het geld niet bij elkaar krijgt. Het lijkt me best wel eng, om te merken dat je moeder steelt. Ik vind ‘ga dan aan het werk, stelen heeft toch geen zin’.

Dit boek is te leen via de bibliotheek, via de boekhandel niet meer verkrijgbaar.

AP