Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Paarden liegen niet

Pony's van de Pegasus; dl. 1

  • Auteur: Jeanette Molema
  • Serie: De pony's van de Pegasus
  • Jaar van uitgave: 2011
  • Prijs: 7.95
  • Pagina's: 96
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Columbus
  • ISBN: 978 90 8543 1688

Maudi en Jesse verhuizen met hun mama vanuit Rotterdam naar een dorp in Overijssel. Hun ouders zijn gescheiden en hun papa blijft in Rotterdam wonen met zijn nieuwe vriendin. Maudi en Jesse missen hun vrienden in Rotterdam. Maudi mist haar schoolvriendinnen, haar paardenvriendin mw. Mak en haar eigen pony Sem. Sem is verkocht en ook van hem moet ze afscheid nemen. Maudi heeft het druk met de pony’s, maar…ontdekt ze ook eindelijk het geheim van haar moeder en de bazin van de pony’s?

In het dorp waar ze wonen, blijken ze vlak naast een groot huis met land eromheen te wonen, waar pony’s rondlopen. Maudi ziet dat ze er verwaarloosd uitzien. Ze hangt bij supermarkten een briefje op waarin ze zich aanbiedt als paardenverzorger. Niet snel daarna neemt de eigenaar van de pony’s contact met haar op en mag ze er komen werken.

Maudi vertelt hierover niks aan haar moeder, want Sybrich, de eigenaresse van de paarden is een vroegere klasgenote van haar moeder. Zij hebben geen contact meer met elkaar, maar willen dat ook niet. Sybrich mag niet weten dat Maudi haar dochter is. Ze geeft daarom wel haar 06-nr. maar niet haar adres. Maudi vertelt wel aan haar broer Jesse bij wie ze een baantje heeft, maar niet aan haar moeder. Mama heeft het druk met het vinden van een baan.
Hoe zal het verder gaan? Waarom heet het boek ‘Paarden liegen niet’.

Veel kinderen houden van paardenboeken en dit is een paardenboek. De hoofdpersoon in dit boek is een meisje dat van paarden houdt en daar graag mee werkt, maar in dit boek gaat het ook veel over kinderen met problemen. Problemen die ‘grote mensen’ om hen heen hebben veroorzaakt.
– De ouders van Maudi en Jesse ouders zijn gescheiden; zij hebben last van de gevolgen: verhuizen uit Rotterdam, weg van hun vader, weg van hun vriendjes, oude school, pony.
– Hun mama heeft een oud probleem/ruzie/?/ met buurvrouw Sybrich, waardoor Maudi weer geheimzinnig moet doen met Sybrich.
In dit boek merk je dat Maudi en Jesse hun problemen met elkaar bespreken en niet met hun ouders. Ze nemen zelfstandig besluiten, praten als volwassenen met elkaar en met anderen (zoals het eerste gesprek van Maudi met Sybrich) en ook lijkt het alsof Maudi en haar moeder als leeftijdsgenoten met elkaar praten.
Tja, het is een paardenboek. Maar met flinke problemen in de hoofdrol.

Paarden liegen niet is het eerste deel van een nieuwe serie ‘De pony’s van De Pegasus’, In het tweede deel hoort Maudi ‘s nachts dat er brand is op de Pegasus. Het heeft iets te maken met de relatie van Maudi’s moeder en Sybrich. Zal het goed komen?

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE