Overboord

Samuel is met zijn vader en moeder vanuit Syrië, over de Middellandse Zee, naar Europa gevlucht. Hij heeft traumatische herinneringen aan die afschuwelijke nacht op zee. Als zijn klas een project over reizen wil doen en kiest voor ‘Samuels reis naar Nederland’ is hij niet blij. Tegelijk laat klasgenoot Harmen merken dat hij een ‘mening’ heeft over de komst van asielzoekers… Overboord is Winnaar van het Hoogste Woord 2020.

Lees hier het Juryrapport HoogsteWoord 2020, over dit boek.

Ook de schaduwjury Hoogste Woord van PABO Driestar (Gouda) nomineerde dit boek en schreef erover: ‘Op de tweede plek kwam Overboord van Rijk Arends. Sterk is in zijn boek de ontwikkeling die hoofdpersoon Samuel meemaakt in het verwerken van zijn trauma als bootvluchteling. Mooi is hoe op een impliciete manier de identiteit door het verhaal is verweven. Ook normen en waarden komen prachtig in het boek naar voren, vooral in de gestalte van Samuels vader, die laat zien wat naastenliefde betekent. De karakters zijn in het boek heel realistisch beschreven en dit maakt dat je je als lezer goed kunt identificeren met de personages’. Lees ook het rapport van de schaduwjury PABO Driestar Gouda

Wat is er met Samuel gebeurd? Dat wil je als lezer maar al te graag weten. Het verhaal is vlot geschreven. Tussendoor wordt steeds iets verteld over de vlucht van Samuel en zijn ouders vanuit Syrië. Maar waarom worden Samuel en zijn ouders ook in Nederland dwarsgezeten? Hoe loopt de protestactie tegen het AZC af? Kan de jongen, die een brandende fakkel lijkt, nog op tijd gered worden? Wat doen al deze dingen met het gevoel van Samuel en met zijn band met zijn klasgenoten? Kan Samuel zich in Nederland wel veilig voelen, of lijken veel dingen op het gevaarlijke Syrië waaruit hij gevlucht is?

Het boek heeft een aansprekende voorkant. De omslag toont gelijk al de sfeer van het boek en laat al iets zien van hoe Samuel zich voelt. De voorkant past goed bij de inhoud van het verhaal en ondersteunt deze ook. Samuel is een levensecht karakter. Hij wordt heel menselijk door wat hij allemaal doet. Het is geen personage dat alles goed doet, maar Samuel maakt, net als ieder ander mens, ook zijn fouten. Daardoor wordt het voor de lezer makkelijker zich in het hoofdpersonage in te leven. Hij gaat léven voor de lezer.

Het boek geeft op een mooie en indrukwekkende manier aan hoe het voor asielzoekers is om zich in een ander land te vestigen. Het beschrijft dingen waar tegen aan wordt gelopen. Ook worden dilemma’s beschreven, zodat lezers door krijgen dat het niet makkelijk is om te vluchten en om je in te burgeren in een ander land. Het is mooi dat het diepe thema veiligheid zo’n grote rol speelt en door het hele verhaal verweven is. Het laat zien hoe belangrijk het is, zeker voor kinderen, om zich veilig te kunnen voelen. Dat wordt in dit boek mooi uitgewerkt.

De tekst is in een duidelijk lettertype weergegeven en opgedeeld in hoofdstukken. overgangen in het verhaal worden duidelijk gemaakt door een witregel en het begin van een nieuwe alinea. Dat vergemakkelijkt het lezen van dit boek. Het verhaal bevat een levensechte beschrijving van de rampen die tegengekomen worden op de vlucht vanuit Syrië. Dit zijn soms best heftige dingen. Dat maakt het boek spannend. Je wilt graag weten hoe dit afloopt. Deze spanning kan er wel voor zorgen dat lezer het té spannend gaan vinden. Voor een heel aantal uit de doelgroep (vanaf 9 jaar) zou dit kunnen gelden. Voor kinderen van een wat oudere leeftijd zal dit minder snel van toepassing zijn.

Het is een prachtig boek over een actueel thema dat kinderen zeker zal aanspreken. Een aanrader!

Rijk Arends won de EigenWijsPrijs 2018 voor zijn debuut ‘Onder vuur’, uitgeverij Den Hertog.

De schaduwjury van PABO Driestar (Gouda) nomineerde dit boek en schreef erover: Rijk Arends is met Overboord met recht op de tweede plek geëindigd. Je kunt merken dat hij in het onderwijs werkt, doordat zijn personages realistisch en levendig zijn uitgewerkt. Er zullen ongetwijfeld veel jongens en meiden genieten van dit spannende, vormende boek over een heel actueel onderwerp! Anne-Lynn van Beek

RvL

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE

Boekgegevens

Titel:

Overboord

Jaar van uitgave:

2019
2019

Aantal pagina’s:

125
125

Uitgeverij:

Den Hertog
Den Hertog

Prijs:

9.90
9.90

Deel deze recensie