Over de streep

Stagejuf Nina heeft voor groep 8 een project bedacht: in groepjes mogen de leerlingen een politieke partij oprichten en een plan bedenken. De partij met het beste idee mag dat gaan uitvoeren. Het groepje van Viktor en Mirjam heeft een leuk plan voor een schoolkamp uitgewerkt. Maar door de komst van Lars, een nieuwe leerling, verandert de sfeer in de klas. Viktor ontdekt dat Lars een groepje om zich heen verzamelt en dat Mirjam door hen gepest wordt. Moet hij Mirjam te hulp schieten? Of gaan ze hem dan ook pesten? Tijdens het schoolkamp gaat het helemaal mis en de spanning loopt hoog op. Viktor moet steeds terugdenken aan wat er op zijn vorige school gebeurd is. Dan is het tijd voor een bijzonder spel: over de streep!

Vormgeving en illustraties
Het boek is uitgegeven als hardcover en heeft een aansprekende omslag. De afbeelding in sfeervolle kleuren heeft een spannende uitstraling en past goed bij het verhaal. In het boek staan geen illustraties.

Taalgebruik
Het verhaal is geschreven in toegankelijke eigentijdse taal, AVI-E5 en is boeiend vanaf het begin. Het bevat spanning, maar heeft tegelijkertijd ook diepgang. Naarmate het verhaal vordert wordt duidelijk wat Viktor op zijn vorige school is overkomen. Deze herinneringen staan telkens, als een tweede verhaallijn, in een cursief lettertype. De auteur beschrijft knap wat Viktor in zijn hoofd zo bezighoudt en welke keuzes hij nu moet maken.

Christelijke karakter
Het christelijk element is op een natuurlijke manier in het boek verwerkt. Tijdens het bijbels uur maakt de meester mooi de koppeling tussen het bijbelverhaal over Jozef en het  thema ‘vergeven‘. 

Doelgroep
Hoewel het boek een AVI-E5 toekenning heeft, zal het wat betreft de uitwerking van het thema en de diepgang meer tot z’n recht komen bij leerlingen van de groepen 7 en 8.

Leesbeleving en leesplezier
Een bijzonder mooi boek, om in één keer uit te lezen! Ook heel geschikt om in de klas voor te lezen en erover na te praten, met name over de thema’s vergeven en jezelf veilig voelen.

DvdG

Boekgegevens

Titel:

Over de streep

Jaar van uitgave:

2022

Aantal pagina’s:

124

Uitgeverij:

Den Hertog

Prijs:

€ 11,50

Deel deze recensie

Follow Me On Instagram

Het Platform Christelijke Kinderboeken promoot het christelijke kinder- en jeugdboek en reikt ieder jaar de EigenWijsPrijs, Het Hoogste Woord en de #YAP uit.

Zoeken

Iets kwijt? Vind het hier ...

© 2023, Alle rechten voorbehouden.