Boekdetails

0 - 6 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Op reis door Nederland: Verhalen over Nederlands werelderfgoed / Exploring the Netherlands

Verhalen over Nederlands werelderfgoed / Exploring the Netherlands; stories about Dutch World Heritage Sites

  • Auteur: Arend van Dam
  • Illustrator(s): Alex de Wolf
  • Jaar van uitgave: 2015
  • Prijs: 12.50
  • Pagina's: 38
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
  • ISBN: 9789000343928

Tweetalig omkeer-prentenboek met tien verhalen in NE en EN.

‘ Op reis door Nederland; verhalen over Nederlands werelderfgoed’ is een bijzonder boek van Arend van Dam. Het is een tweetalig (NE/EN) omkeerboek met 10 verhalen in NE en EN over plaatsen van het Nederlands werelderfgoed, waarin in veel verhalen ‘het water’ centraal staat. Nederland staat in de wereld bekend als het land dat ‘onder de zeespiegel staat’: in dit boek kun je lezen hoe Nederland daarmee omgaat.

Het is inmiddels een specialiteit van Arend van Dam om bekende verhalen uit de geschiedenis te vertellen vanuit de wereld van het kind. Ook in deze bundel lezen we wat kinderen leefden en beleefden in 10 verhalen. Omdat dit boek dubbeltalig is – door het om te draaien – lees je dezelfde verhalen in het Engels, is het heel geschikt om mee te geven aan internationale gasten, toeristen, Nederlanders in het buitenland en wereldburgers die in Nederland geïnteresseerd zijn. De illustraties van Alex de Wolf ‘horen’ inmiddels bij deze serie boeken van Arend van Dam en zijn sfeervolle ‘schilderijtjes’ bij elk verhaal.

1. Schokland. Het eiland in de Zuiderzee dat elk jaar onder water kwam te staan en waarvan de bewoners uiteindelijk ervoor kozen om te verhuizen naar Kampen of naar Urk. Schokland verdween gelukkig niet in de golven, maar kreeg een plaats in de NOP.
2. De Stelling van Amsterdam. Een van de forten rond Amsterdam, de meesten zijn bewaard gebleven en kun je nog bezoeken.
3. De molens bij Kinderdijk. In dit mooie verhaal vertelt Van Dam hoe het komt dat Kinderdijk deze naam heeft gekregen. Waarom heten de 19 poldermolens op een rij ‘Kinderdijk’?
4. Willemstad in Curacao: waarom de pakhuizen in Curacao zulke mooie kleuren hebben: lichtblauw, zachtgeel, blauwgroen, oranjebruin, mintgroen, okergeel, karmijnrood, etc. en waarom ze niet meer kalksteenwit zijn.
5. Een mooi verhaal over het Ir. D.F. Wouda-gemaal en waarom dit gemaal zo hard nodig is/was in Nederland.
6. Het verhaal van Jan Adriaanszoon Leeghwater en hoe hij plannen bedacht om het Beemstermeer droog te maken. Zodat er in Noord-Holland niet alleem de Beemsterpolder, maar ook de Purmer, Schermer, Haarlemmermeerpolder, Wieringermeerpolder, Flevopolder zijn gekomen en hier dagelijks mensen uit de hele wereld naar komen kijken.
7. Het verhaal waarin je leest dat er vroeger gewoon een gezin in het Rietveld Schroderhuis woonde: Een Mondriaan om in te wonen.
8. Natuurlijk kan een verhaal over de Waddenzee niet ontbreken: Leven op een zandbank. Hoe het is om op een eiland, Terschelling te wonen met zand tussen de tenen, cranberry’s en aangespoelde sportschoenen.
9. De Gouden Bocht in Amsterdam. Het verhaal van de rijke familie Holthuysen die als koopman veel geld uitgaven en op hun verre reizen spullen kochten en in hun huis neerzetten. Helaas stierven ze arm. Maar het huis is er nog en is nu te bezoeken als museum.
10. Het laatste verhaal is ook typisch Nederlands: de bouw van een fabriek op een kale vlakte. De Van Nellefabriek in Rotterdam.

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke boekhandel

of

BESTEL ONLINE