Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Onraad!

  • Auteur: Jannie Koetsier-Schokker
  • Jaar van uitgave: 2020
  • Prijs: 10,95
  • Pagina's: 125
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: De Banier
  • ISBN: 9789087182762

Arie en zijn neef Leen zijn opgeroepen om voor de Duitsers te werken. In het werkkamp merken zij pas hoe wreed de Duitsers zijn. Ze krijgen er slecht te eten en worden niet goed behandeld. Een mensenleven telt voor de Duitsers niet.

Als er een gevreesde ziekte uitbreekt in het kamp, wordt ook Leen ziek. Hij wordt naar de ziekenbarak gebracht. Terwijl hij daar ligt, wordt Arie weggevoerd naar een andere plaats om te werken voor de Duitsers. Ook hij wordt ziek. In het ziekenhuis krijgt hij gelukkig de nodige zorg. Een tijdje verkeert hij op de rand van de dood, maar hij overleeft de ziekte. Om aan te sterken mag hij tijdelijk naar huis. Later moet hij zich weer bij de Duitsers melden om te werken. Maar dat doet Arie niet. De Duitsers komen erachter en er driegt gevaar voor Arie. Hij duikt onder, maar de Duitsers blijven hem op de hielen zitten. De bevrijding komt steeds dichterbij. Kunnen Arie en Leen die nog wel meemaken?

Het boek heeft een donkere uitstraling. Dit geeft de sfeer van de tekst goed weer. Het verhaal gaat over een donkere tijd in het leven van Arie. Van alle kanten blijkt gevaar te zijn en de dood is niet ver weg. De donkere kleuren benadrukken deze sombere verhaalelementen. Midden op de omslag staan jongens die onder schot worden gehouden door Duitse soldaten. Daardoor weet de lezer gelijk dat dit een oorlogsboek is. Dat de vijand constant op de loer ligt, wordt ook duidelijk door de titel: ONRAAD!

Het boek heeft een goed leesbaar lettertype. Het verhaal is opgedeeld in hoofdstukken. Deze bevatten alinea’s die worden aangegeven met een witregel. De zinnen volgen elkaar logisch op en hebben een fijn leesbare lengte. De inhoud van de tekst past bij de doelgroep, 12+. Het boek is spannend, maar niet té spannend. In het boek staan verder geen illustraties. Het waargebeurde verhaal wordt mooi beschreven.

Arie is een gelovige jongen. Niet alleen onder toezicht van zijn ouders, maar ook in het werkkamp en op andere plaatsen komt hij er openlijk voor uit. Soms lijkt het geloof wel wat opgelegd en is het een beetje te veel aanwezig. Het ondersteunt niet altijd de inhoud van het verhaal.

Het is een spannend en mooi boek met een gevoelige beschrijving van de ontwikkeling die Arie doormaakt in een moeilijke en spannende periode in zijn leven. Hij wordt volwassen en kijkt aan het einde van het boek op een heel andere manier naar het leven dan hij aan het begin van het verhaal deed. Het is een prachtboek, een aanwinst voor in je boekenkast!

RvL

 

 

Bestel online