Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Online

  • Auteur: Iris Boter
  • Illustrator(s): Iris Boter
  • Jaar van uitgave: 2006
  • Prijs: 15.90
  • Pagina's: 143
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Callenbach
  • ISBN: 978 90 23991 84 7

Over online pesten

Een boek over pesten, surfen, chatten, muziek, school, vriendinnen… moet je lezen dus!
Ilze wordt gepest op haar nieuwe school. En haar oude vriendinnen Ella en Brenda, die samen naar een andere scholengemeenschap zijn gegaan, trekken steeds meer met elkaar op. Dat voelt rot. Ze baalt er enorm van en voelt zich alleen. Gelukkig heeft ze een gitaar. Daar kan ze zich heerlijk op uitleven.

‘Maanden was ik bang –  Als ik je tegenkwam in de gang  – Of als je voor me stond op het plein – Je deed me erg veel pijn –  Mijn leven heb je zuur gemaakt –  Ik heb je vaak gehaat’ (…)

Wil je het dit hele lied lezen, dan zul je het boek “Online!” moeten gaan lezen. En ik kan het je zeker aanraden dit te gaan doen. ‘Online!’, geschreven door Iris Boter, is een echte leestraktatie. Soms pak je een boek en denk je bij voorbaat al te weten hoe het boek zo’n beetje zal gaan. Dat denk je in eerste instantie ook bij dit boek. Met een titel als Online, een meisje dat gepest wordt, thuis gaat chatten, verwacht je eigenlijk dat de hoofdpersoon te maken krijgt met internetgevaar. Maar Iris Boter blijkt een auteur te zijn, die niet kiest voor clichés, maar voor originaliteit en zij geeft het verhaal een onverwachte wending!

Toen leerde ik die ander kennen…

Een tipje van de sluier: Ilze en haar vriendinnen gaan niet naar dezelfde school. Haar oude vriendinnen trekken steeds meer samen op, zonder haar. Doordat Ilze op haar nieuwe school wordt gepest voelt ze zich alleen. Ze heeft maar één troost en dat is haar gitaar. Totdat haar vader besluit om kabel-internet in huis te halen. Ze gaat nu ook regelmatig lekker surfen en chatten, dit kan ze immers anoniem doen, ze voelt zich even geen Ilze en voelt zich dan veel zekerder. Via de chatbox leert ze Butterfly kennen. Maar wat ze nooit had gedacht is dat ze haar oude vriendinnen toch nog hard nodig blijkt te hebben!

Een echt meidenboek, met een actueel thema, pesten. Heel origineel uitgewerkt, goed geschreven, met fris, vlot taalgebruik. Gauw lezen dit boek!

Rachel (11 jr.): Ik vind dit wel een leuk boek, al ben ik niet zo’n meiden-boeken-type. Ik had het leuk gevonden als Butterfly ook nog aardig/leuk had gedaan na het optreden. Maar misschien is dit toch wel realistischer. Ik kan me niet voorstellen dat je bij het chatten je echte naam niet zegt, als je bevriend raakt.

Marieke (12 jr.): Dit vind ik een heel mooi boek. Toen ik het boek uit had, dacht ik ‘wauw, dit wil ik nog ‘s lezen’. Ik raad het iedereen aan, jongens en meisjes. Je leert er veel van. Je leert ook hoe het is om gepest te worden.

Dit boek is te leen via de bibliotheek.