Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Oma, Tess en ik

  • Auteur: Gerrit Klein
  • Illustrator(s): Iris Boter
  • Jaar van uitgave: 2015
  • Prijs: 13.50
  • Pagina\'s: 128
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Narratio
  • ISBN: 9789052637952

Sal en Oma zijn twee handen op een buik. Ze zijn gek op elkaar. Oma is een vrolijke, levendige oma die vaak bij Sal komt logeren, zodat ze samen veel kunnen delen. Sal vindt het fijn om met oma te praten en haar vragen te stellen, zoals bijvoorbeeld ‘Woont God soms in zijn tuin? – Hoe ziet God er eigenlijk uit? – Waarom is verliefd zijn zo moeilijk? – Zal het weer goed komen tussen Tess en hem?’  Als oma ziek wordt, lijkt het dat oma nooit meer kan komen logeren…

Sal zoekt God in de tuin, want zijn oma vertelde hem dat ze overal de hand van God in ziet. Waar is God dan? Mooi in dit boek is dat Sal openlijk nadenkt over God in het dagelijks leven. Met zijn oma praat hij over de ‘buitenkant’ en de ‘binnenkant’ van God.

Ik zou God best eens willen spreken Over hoe hij alles maakte. Over wat God gedaan had voordat er een wereld was. Was hij toen helemaal alleen geweest, of heeft hij ook familie? Houdt God van boeken lezen? Kun je in de hemel ook schaatsen als het vriest? Ik kijk goed in het rond.  ‘Hallo’ roep ik tussen de bomen door. Ik luister. Niets. Wat zeg je eigenlijk tegen God? ‘Meneer God!’. Ook nu hoor ik niets terug. ‘Beste meneer God!’ probeer ik nog een keer. ‘Weer niets. Waarom is God zo stil? Hoort hij me wel? Oude mensen worden vaak doof, en God is al erg oud! Of is God een beetje verlegen? Of wil hij gewoon alleen zijn? ‘

Sal ontdekt dat grote mensen met geheimen rondlopen, want waarom is er wel een oma, maar geen opa. Een opa die in Frankrijk woont. Waarom?

Sal is stiekem verliefd op Tess, maar durft het niet aan haar te laten merken. Als hij het wel doet is de halve klas erbij. Dat is niet zo handig, merkt hij zelf. Maar… Tess laat later toch wel weten wat ze ervan vond.

En dan opeens wordt oma ziek. Heel erg ziek. Hoe moet het nu? Ze kan niet meer in haar eigen huis wonen. Kan ze bij Sam komen wonen. Eigenlijk niet…., maar Sam en Tess bedenken een plan.

Een kinderboek waarin de aanwezigheid van God in het dagelijks leven heel ‘gewoon’ aan de orde komt. Dat is mooi. Het is een boek met een luchtige, vrolijke en vriendelijke sfeer. Iris Boter maakte grappige illustraties in zwart/wit bij dit verhaal.

Maar, echt heel erg jammer en ook helemaal niet nodig is het gebruik van een vloek (blz. 75). Waarom? Het doet enorm afbreuk aan het boek, het onderwerp en de sfeer. Onbegrijpelijk dat deze auteur/dominee het nodig vond een teleurstelling zo te formuleren. Er waren genoeg andere woorden voor geweest.

Het boek is als paperback uitgegeven met een vrolijk kleurig omslag van Iris Boter. Het boek heeft stevige witte bladzijden met een schreefloze letter. Helaas is de tekst niet uitgelijnd, wat een beetje rommelig aandoet.

Voor kinderen vanaf 9/10 jaar. Het is niet bekend wat het AVI-niveau van het boek is,  waarschijnlijk AVI E5.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of

BESTEL ONLINE