Boekdetails

0 - 6 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Olifant op het feest

  • Auteur: Laurina de Visser
  • Illustrator(s): Linda Bikker
  • Jaar van uitgave: 2020
  • Prijs: 14,99 (actuele prijs zie Bestel online)
  • Pagina's: 32
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: KokBoekencentrum uitgevers
  • ISBN: 9789026623745

In dit prachtige prentenboek van Laurina de Visser en Linda Bikker, mag verdriet er gewoon zijn. En dan is er zomaar de kans dat het ook weer weggaat.

Muis is jarig en viert feest. Het dierenbos is versierd, er is muziek en  er is taart en limonade voor iedereen! Iedereen is blij of wacht… niet iedereen is blij. Olifant is verdrietig. Hij kan niet genieten van het feest. Zijn vriendjes doen er alles aan om hem op te vrolijken, maar niets helpt. Dan komt de jarige muis naast hem zitten en praat met hem over zijn tranen. Dat helpt hem echt! En zo vieren de dieren feest zoals ze nog nooit gedaan hebben!

Vormgeving en illustraties
De kleurrijke illustraties vertellen het verhaal over feest maar ook over verdriet. Linda Bikker heeft oog voor detail; dat zie je op elke bladzijde terug. De illustraties zijn gevoelig en warm. Je wordt vanzelf meegenomen in de verschillende emoties die er in het verhaal spelen. De tekst en de illustraties vullen elkaar perfect aan. Er is gekozen voor een helder en duidelijk lettertype. Dat maakt de bladindeling rustig.

Taalgebruik:
Laurina de Visser wisselt dialogen en beschrijvingen af. Het taalgebruik is vriendelijk en levendig. Er is een duidelijke climax in het verhaal. Verschillende dieren krijgen om de beurt de gelegenheid om olifant te troosten.

Doelgroep:
Dit prentenboek is een cadeautje om voor te mogen lezen aan kinderen vanaf een jaar of 4. Het helpt kinderen en grote mensen (!) te ontdekken dat verdriet en tranen er gewoon mogen zijn. Zonder omhaal van goedbedoelde cadeautjes en/of woorden. En door het verdriet te laten ‘zijn’ heb je de kans dat het verdriet ook weer weggaat.

 Oordeel:
Een ontroerend verhaal met een duidelijke boodschap. Een aanrader om voor te lezen aan kinderen met  en zonder verdriet!  Maar het zet ook de volwassene aan het denken. En wie weet nodigt het uit tot een open gesprek over verdriet dat er is en mag zijn.

EW

 

Bestel online