Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Niet voor softies

over een hersentumor, een stoute hond en honderd andere uitdagingen

  • Auteur: Tonja Elbers
  • Illustrator(s): Andrea Kruis
  • Jaar van uitgave: 2016
  • Prijs: 13.99
  • Pagina's: 184
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Kluitman
  • ISBN: 9789020674453

Niet voor softies‘ gaat over Sanne uit groep 8. Ze is een vrolijk meisje, is slim, heeft leuke vriendinnen, is in stilte verliefd op Kees van de manege en komt uit een fijn gezin. Maar dat wordt allemaal anders als ze steeds ergere hoofdpijn heeft en een hersentumor blijkt te hebben.

Ze wordt geopereerd. Fijn, denkt Sanne, dan ben ik daar vanaf. Maar, niets is minder waar. Er worden vitale delen in haar hersenen geraakt, waardoor ze scheel kijkt, een scheve mond heeft en slecht uit haar woorden kan komen. De Sanne van voor de tumor komt niet meer terug. Het is een ander meisje geworden.

Niet voor softies’ is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Wat een verdriet om te merken dat de tumor dan wel verdwenen is, maar dat de Sanne die je altijd was, voorgoed verdwenen is. Sanne kan niet meer snel reageren, ze kan niet even bukken, ze kan geen leuke dansjes meer doen met haar vriendinnen, haar ‘vriendje’ Kees kijkt niet meer naar Sanne-die-zo-raar-praat, haar hond opvoeden moet met gebaren, omdat ze niet zo snel uit haar woorden kan komen. Ze moet naar logopedie, weer leren praten. Eigenlijk is het een rouwproces, proces om proberen de nieuwe Sanne te accepteren.

Wil je mijn muts lenen?’ vraagt Lotje. ‘Ik heb er nog een over. Sanne weet niet wat ze  moet zeggen. Lotje heeft helemaal geen haar meer. Ineens schaamt Sanne zich een beetje. Zij heeft tenminste nog de helft van haar haren, en het groeit ook alweer een beetje aan. Lotje is helemaal kaal, en door haar medicijnen duurt het nog een tijdje voordat het weer aan gaat groeien.

Gelukkig komt de hoofdpersoon uit een fijn gezin met een lieve opa/oma die haar in alles steunen. Maar je merkt ook hoe het gaat en hoe moeilijk het is om te merken dat je plotseling raar bekeken wordt en gepest wordt omdat je anders bent.

Sanne wil om hem heen lopen, maar daar staat Daan en ze gaan niet opzij. ‘Sanne, ik vind het echt erg voor je dat je geen act kan doen op het open podium’, zegt Daan. Peter giechelt. ‘Maar het zou er ook wel heel erg raar uitzien, want je mond staat scheef en je bent bijna kaal’, gaat Daan verder. Sanne krijgt een rood hoofd en kijkt naar de grond. ‘En wat wil je dan doen eigenlijk? Je kan toch bijna niks meer’, zegt Peter. Nu lopen er tranen over Sannes wangen. Ze wil niet dat Daan en Peter dat soort dingen zeggen. Maar die staan haar grijnzend aan te kijken. Dan stoot Daan Peter aan. ‘Kom, we gaan naar buiten. Voetballen met Julia en Samira, want die kunnen wel rennen zonder vallen’. Lachend glippen de jongens door de deur naar buiten. Sanne blijft alleen op de gang achter.

Een confronterend verhaal. En dan schrijft de auteur (Tonja/Sanne) ook nog dat dit de feelgood-versie van haar leven is. ‘In het echt is het nog veel saaier, frustrerender, eenzamer, onzekerder, viezer, lelijker, wat nooit meer stopt’. De chirurg die Tonja/Sanne behandeld heeft zegt er zelfs over ‘Met ontzag, ontroering (…) heb ik het boek van de dappere Tonja gelezen. Als behandelend chirurg is het goed om de andere kant van de behandeling te zien. Een must-read voor iedereen die dit overkomt’. 

Gelukkig maakt Sanne ook leuke dingen mee. Ze wordt het baasje van een vrolijk hondje, waarvoor ze mag zorgen en dat zorgt ervoor dat ze een heel leuk optreden op school kan doen. Al heeft ze daar wel heel hard voor gewerkt.

Hopelijk lezen veel kinderen én grote mensen dit verhaal en let je wel op als je misschien eens ongeduldig bent als iemand niet zo snel uit zijn woorden kan komen of wat langzamer loopt. Want diegene kan er vast niks aan doen, die heeft vast ook zijn/haar eigen verhaal. Misschien is dat ook wel een ‘Sanne’.

Wat dapper van Tonja Elbers om met dit boek haar verhaal te schrijven, wat fijn dat ze daar hulp bij kreeg. Je kunt er niks aan doen als je ziek wordt of ineens een tumor hebt. En neem een voorbeeld aan ‘Sanne’: ga door, heb geduld, blijf jezelf en zoek hulp.

Dit boek is genomineerd voor de Hotze de Roosprijs, mei 2017.

Lees dit boek als je 10+ bent!

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of

BESTEL ONLINE