Boekdetails

0 - 6 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Niet brullen in de bieb

  • Auteur: Michelle Knudsen
  • Illustrator(s): Kevin Hawkes
  • Pagina's: 48
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Gottmer
  • ISBN: 9789025742300

Voor de liefhebbers (die nog wel eens in bibliotheken komen…) een prentenboek over de bibliotheek. ‘Op een dag liep er een leeuw de bibliotheek binnen. Hij liep zó langs de uitleenbalie naar de boekenkasten…’

Zo begint dit hartverwarmde prentenboek over een leeuw die zomaar de bieb binnenloopt. Zolang hij zich aan de regels houdt van mejuffrouw Slingelandt, de bibliothecaresse, mag hij best blijven. De leeuw is in zijn element en ook de kinderen en de bibliothecaresse zijn dol op de leeuw. Tot er iets gebeurt…

Van juffrouw Slingelandt mag de leeuw best blijven, zolang hij zich aan de regels houdt. Je mag bijvoorbeeld niet rennen in de bieb.

Omdat er verder geen regels over leeuwen zijn in de bieb, doet niemand wat. De leeuw luistert aandachtig naar het voorlezen tijdens het voorleesuurtje. En is heel erg teleurgesteld wanneer dit uurtje voorbij is. Zó teleurgesteld dat hij heel hard begint te brullen.

WWRRRAAAGGGHH!

Juffrouw Slingerlandt gaat onmiddellijk naar de leeuw toe en zegt streng: ‘Als je niet stil kunt zijn, moet je hier weg. Zo zijn de regels: Niet brullen in de bieb! Maar de leeuw blijft verdrietig brullen. Gelukkig voor de leeuw neemt een meisje het voor hem op. ‘Als hij belooft stil te zijn, mag hij dan morgen weer terugkomen’. Dat helpt. De leeuw houdt op met brullen en de mejuffrouw Slingelandt zegt dat een lieve rustige leeuw zeker morgen weer mag komen luisteren naar het voorlezen. Op de illustratie zie je een heel timide leeuw met neerhangende schouders, met een kind tegen zich aan, die stil luistert naar de woorden van de strenge bibliothecaresse.

Zo komt de leeuw iedere dag terug. Hij luistert naar het voorleesuurtje, dient als zacht kussen bij het voorlezen, stoft encyclopedieën af, likt enveloppen dicht en doet dienst als trapje bij hoge boekenkasten. Iedereen houdt van de leeuw.

Op een dag valt de bibliothecaresse. De leeuw rent  hard weg om hulp te halen. Hij brult om hulp. Heel hard. Helaas. Hij mocht niet brullen.

De leeuw loopt weg. Hij moet weg omdat hij gebruld heeft. En gerend heeft. En hij blijft weg. Iedereen mist hem. De kinderen, maar ook de bibliothecaresse. Deze is zo droevig om het wegblijven van de leeuw dat haar stem droef en zacht wordt.

Zou de leeuw terugkomen??

Een heerlijk prentenboek om van te houden. En om met kinderen te praten over regels én over het feit dat er soms een goede reden kan zijn om je niet aan regels te hoeven houden. Zelfs in de bibliotheek.

AP

NB Dit boek is helaas niet meer verkrijgbaar.