Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Natalia’s grote reis

  • Auteur: E. Noorlander-van der Laan
  • Illustrator(s): Adri Burghout
  • Jaar van uitgave: 2012
  • Prijs: 9.95
  • Pagina's: 134
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: De Banier
  • ISBN: 9789033633188

Natalia is een meisje uit Belarus, Wit-Rusland, ze woont in het gebied waar jaren geleden de kernramp van Tsjernobyl was. Ze woont er met haar moeder, haar baboesjka en haar jongere broertje. Door de ramp in Tsjernobyl  is ze vaak ziek, duizelig of moe. Ze hoort op een dag dat ze misschien twee maanden mag logeren in Nederland. Zouden haar moeder en baboesjka het goed vinden?

Jorieke uit Nederland is een vrolijk meisje die in het kerkblad leest dat er een gastgezin nodig is voor een groep kinderen uit Tsjernobyl. Dat lijkt haar wel wat en ze probeert haar moeder te overtuigen.

Twee meisjes die vriendinnetje worden. Hoe zou het zijn? Heimwee, wennen? En zou Natalia zich echt wat beter gaan voelen?

Voor de meeste kinderen speelt het grootste deel van hun leven zich af in hun eigen woonplaats, je eigen gezin/familie, vriendinnetjes, school/kerk. Maar dit boek laat zien dat je wereld ineens veel groter kan worden.

Dat gebeurt in het leven van Jorieke en Natalia. De auteur laat zien hoe het gaat als je gastgezin bent, als je zomaar twee maanden naar een ver, onbekend land gaat. Hoe moet het als je elkaars taal niet kent? Hoe zal het zijn om in een wildvreemd gezin te logeren? Ga je je eigen moeder missen? Kan het?

Het verhaal geeft een enthousiaste weergave van een gastgezinnenactie. Je ziet wat je er allemaal voor moet doen, dat er geld voor nodig is en dingen moeten worden geregeld. Maar ook – voor de kinderen die komen: spanning. Hoe zal het zijn? Kun je wel wennen bij je gastgezin? Lust je het vreemde eten? Hoe moet je zeggen wat je wilt zeggen? En hoe is het om ineens in een groot huis te wonen, waar een douche is. Durf je wel onder de douche?

De auteur laat zien dat er naast vreugde en leuke dingen ook wel verdrietjes zijn om te overwinnen. Maar het boek geeft vooral de positieve dingen weer en de liefde waarmee de ontvangende partij de logees uit Belarus/Rusland ontvangt. Je kunt zelfs het Onze-Vader in het Russisch leren.

Vriendelijk verteld verhaal voor vooral meisjes vanaf 9 jaar, groep 6 en ouder.

AP

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE