Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Naar de grens

Vluchten voor de oorlog; dl. 1

  • Auteur: Olga Maria Berger
  • Illustrator(s): Walter Donker
  • Serie: Troefreeks; makkelijk lezen voor jongeren
  • Jaar van uitgave: 2017
  • Prijs: 13,00
  • Pagina's: 132
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Van Tricht
  • ISBN: 9789492333230

‘Naar de grens’ is het eerste deel in een actuele serie over vluchtelingen. Olga Maria Berger schrijft voor uitgeverij Van Tricht drie delen over dit onderwerp. De boeken worden uitgegeven in de Troef-reeks, een serie boeken voor jongeren die liever makkelijk lezen.  De trilogie heet ‘Vluchten voor de oorlog’. In  het tweede deel ‘De overtocht‘ en het laatste deel ‘Het nieuwe land’ lees je meer over Omar, Numi, Alida en wat zijn en de anderen meemaken tijdens hun moeilijke reis naar een veilig land.

Het is een heel mooi initiatief van uitgeverij Van Tricht om de Troef-reeks uit te geven. Hier zal zeker een doelgroep voor zijn. Boeken over onderwerpen die tieners/jongeren interesseren, die niet kinderachtig en tegelijk actueel zijn èn makkelijk leesbaar.  Kijk voor meer informatie over de Troefreeks eens op deze website.

Deze paperback heeft een prettige vriendelijk layout. De zinnen zijn in de meeste gevallen afgedrukt op een nieuwe regel in een schreefloze letter en er wordt gewerkt met tekstblokken. Oftewel, maximaal bruikbaar voor makkelijk lezen.

Het onderwerp van dit eerste deel is heel actueel en eigentijds. Het zou het verhaal bij de krantenkoppen over de oorlog in Syrië kunnen zijn. Olga Maria Berger heeft zich verdiept in de verhalen van vluchtelingen. Wat is de reden dat je moet vluchten uit Syrië, tegen welke problemen lopen alleenstaande meisjes en vrouwen aan, hoe is het om een handicap (doof zijn) te hebben en hoe is het als je je maar moet zien te redden om je land te ontvluchten en Turkije te bereiken.

‘Naar de grens’ is het verhaal van de 14-jarige dove Omar uit Syrië, die met zijn moeder en zusje moet vluchten. Het meisje Numi gaat ook mee. Ze vluchten door de woestijn en komen in een zandstorm terecht. Zullen ze Turkije veilig kunnen bereiken?

Fragment:
Omar rijdt snel naar de kamelen toe.
De kamelen komen steeds dichterbij.
Omar kan de mannen zien die op de rug van de kamelen zitten.
Ze hebben zwarte baarden.
Hun gezichten zijn bruin.
En ze dragen een tulband tegen de zon
In hun handen hebben ze een geweer.
Omar vindt dat ze er gevaarlijk uitzien.
Het liefst was hij teruggegaan.
Maar het plan van Mo is goed.
Ze moeten doen alsof ze de tank aan de rebellen gaan geven.

Voorjaar 2017 is het tweede deel ‘De overtocht‘ uitgekomen en ook het derde deel ‘Het nieuwe land‘ is aangekondigd. We kijken er naar uit. Het boek zal herkenning geven bij vluchtelingen, nieuwe Nederlanders die al een beetje Nederlands kennen, en het zal begrip geven bij tieners/jongeren die misschien (nog) niet helemaal helder hebben waarom Syriërs uit hun land naar Europa vluchten.

Bij dit boek is een verwerkingsopdracht verkrijgbaar.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel of BESTEL ONLINE