Boekdetails

Kinderen & geloven

Mussen, mieren en mosterdzaadjes

  • Auteur: Johanna Looijen-de Rijke
  • Illustrator(s): Tirza Beekhuis
  • Jaar van uitgave: 2016
  • Prijs: 7.95
  • Pagina\'s: 43
  • Uitvoering: Brochure
  • Uitgeverij: Columbus
  • ISBN: 9789085433156

Met de uitnodiging uit Jesaja; ‘Kijk omhoog; wie heeft dit alles geschapen?’ begint dit dagboekje. Kijk goed naar de schepping!

In de Bijbel lezen we hoe mooi en bijzonder de schepping is, wat je ervan kunt leren, en wat onze opdracht is. Dit dagboekje nodigt je uit om als gezin vijf weken bezig te zijn met de natuur door te lezen uit de Bijbel, erover te spreken, te zingen en te bidden, door leuke opdrachtjes en proefjes te doen en door naar buiten te gaan.

Inhoud:
Dag/doeboekje voor vijf weken voor het hele gezin. Iedere week bevat een thema, dit zijn:
De schepping, Gods zorg voor de aarde, De dieren, Hoe kunnen we God leren kennen door de natuur, de toekomst van de natuur.

Elke dag begint met een Bijbeltekst die kort en beeldend wordt uitgelegd, en een korte opdracht die je samen kunt doen. Het stukje wordt afgesloten met een gebedstip.
Bij het boekje hoort een kleurplaat, waarvan iedere dag een stukje gekleurd mag worden.  Zo ontstaat in de loop van de tijd een mooi geheel.
Voor ieder weekend vind je ideeën voor buitenactiviteiten, passend bij het thema van de week. De activiteiten zijn overal uit te voeren, zowel in de stad als op het platteland.

Illustraties:
Het boekje bevat vrijwel geen illustraties. Dit is ook niet nodig. Door vondsten uit de natuur, proefjes of tekeningen is de natuur zelf de mooiste illustratie voor dit dagboekje.

Taalgebruik:
Het taalgebruik is eigentijds, kort en kernachtig. Uit elke zin proef je de liefde van de auteur voor de natuur.

Vormgeving:
Dit dagboekje is meer een brochure dan een boek. Elke dag heeft dezelfde overzichtelijke opbouw. Het bevat geen inhoudsopgave. Achterin staat een liedlijst.

Doelgroep:
Dit boekje is geschreven voor gezinnen die graag meer bezig willen zijn met de natuur. Je hoeft echt geen eco-mama of outdoor-papa te zijn om hiermee aan de slag te gaan.
Door de toegankelijke teksten en de vrijheid in de intensiviteit van de opdrachten kan dit boekje gebruikt worden in gezinnen met zowel hele jonge of wat oudere kinderen.

Godsbeeld:
God heeft de aarde prachtig geschapen. Al maken mensen soms een rommel van de aarde, God zorgt voor Zijn schepping. Hij houdt de aarde in Zijn hand. God weet precies wat de dieren en planten nodig hebben, en ook wat wij nodig hebben.

Fragment:

Bijbeltekst: ‘Dit zegt de Heer, die de hemel geschapen heeft – hij is God! -, die de aarde gemaakt en gevormd heeft en die haar heeft gegrondvest. Niet als chaos schiep hij de aarde, maar om te bewonen heeft hij haar gevormd: Ik ben de Heer, er is geen ander. (Jesaja 45:18)

Uitleg: God maakte de aarde om er te wonen. Kijk maar, het staat er echt. Toen God de mooie wereld maakte, dacht Hij al aan ons. Hij dacht aan de mensen die op aarde zouden gaan leven. Die zouden eten nodig hebben, een plek om te wonen, en lucht om in te ademen.
Maar hoe zou dat kunnen? Hoe kom je aan eten op een lege aarde? Daarvoor schiep God de planten. Het is mooi dat ze de wereld kleur geven en fantastisch dat ze de aarde bewoonbaar maken. Zonder planten zouden wij niet kunnen leven, we zouden er niet eens zijn.
Dan hadden wij geen aardappels en rijst om te eten, geen schone lucht, geen hout, huizen, meubels of gereedschap en geen hoestdrank voor onze verkoudheid. Planten zijn belangrijker dan je denkt. Welke plant vind jij het lekkerst?

Opdracht: Snijd een winterwortel in dunne ronde plakjes. Houd een plakje tegen het licht. Zie je de glanzende bijna doorzichtige binnenkant? Probeer die er voorzichtig uit te duwen. Proef je verschil tussen de binnen- en de buitenkant?

Weetje: De binnenkant is sappigere dan de buitenkant, omdat aan de binnenkant de ‘leidingen ’zitten waarmee de wortel water door de plant laat stromen

Gebedstip: Dank God voor groente, voor al de verschillende kleuren en smaken in overvloed op ons bord.

Oordeel:
Dit dag-/doeboekje is een geweldige handreiking om je samen met je gezin te verwonderen over Gods schepping. Zowel de dagelijkse als de weekendopdrachten maken de ‘geheimen van de natuur’ zichtbaar en begrijpelijk voor kinderen. En het blijft niet alleen bij verwonderen. Gods opdracht ‘zorg voor Mijn schepping’ wordt veelvuldig besproken en praktisch uitgelegd.

LG

P.S. Enthousiast over dit boek? Kijk dan ook eens bij Struinen door de schepping en Mijn stoere ontdekboek!

 

Koop dit boek bij je plaatselijke (christelijke) boekhandel

of

BESTEL ONLINE