Muis Mies en het hospice

De familie Muis komt in het bos van sterke dieren wonen. Het is een grote familie want ook oom Bram met al zijn kinderen komen in het stevige hol wonen. Maar wat is er aan de hand met oom Bram? Zijn staart hangt slap en hij ziet bleekjes. Al gauw is het veel te druk voor oom Bram in het hol. Muis Mies vindt een fijn huis voor zieke dieren. In dit hospice wordt goed voor oom gezorgd. En alle muisjes blijven hem trouw bezoeken…..ook als oom niet meer beter wordt.

Een lichtvoetig prentenboek over moeilijke thema’s als ongeneeslijke ziekte, dood en verlies.

Achterin het boek staan bespreekpunten die je na het lezen van het verhaal kunt gebruiken om in gesprek te gaan met een kind die te maken heeft met iemand die in het hospice ligt, of heeft gelegen. Ook zit er een werkblad bij waarmee de kinderen direct een mooie kaart kunnen inkleuren en versturen naar een zieke..

Vormgeving en illustraties
Het is een mooi stevig gebonden boek met kleurrijke tekeningen speels over de pagina’s verdeeld. De schetsen passen bij de belevingswereld van jonge kinderen en bevatten een vleugje, gepaste humor.  Op elke pagina staat een rijmpje van vier regels die samen het verhaal vormen.

Taalgebruik / christelijk karakter boek
Er zit een duidelijke lijn in het thema, van ziek worden, naar een hospice verhuizen, sterven en afscheid nemen. Er zijn liefelijke en zorgzame woorden gebruikt.  Normen en waarden zoals goed zorgen voor, en trouw zijn aan zieke, is de rode draad door het verhaal.

Een citaat

Alle dieren mogen komen

als het thuis echt niet meer gaat.

Dat zou fijn voor oompje wezen:

minder last van ons gepraat.

Mies ging snel een kijkje nemen

in dat grote mooie huis.

‘t was er heerlijk koel en rustig.

Heel geschikt voor oompje Muis.’

Leesbelevingen leesplezier
Een prachtig boek om te lezen en te bespreken met jonge kinderen. (3-8 jaar).
Het geeft op eenvoudige wijze een eerlijk beeld van de moeilijke en vaak abstracte situaties waar kinderen mee te maken krijgen bij ongeneeslijke ziekte, dood en verlies.

Dit boek zou in de woonkamer van iedere hospice moeten liggen!

LG

http://aldomanuzio.nl/boeken/9789492600455/muis-mies-en-het-hospice.html

Boekgegevens

Titel:

Muis Mies en het hospice

Jaar van uitgave:

2021
2021

Aantal pagina’s:

23
23

Uitgeverij:

Paolo
Paolo

Prijs:

14.99
14.99

Deel deze recensie