Boekdetails

12+ jaar

LEEFTIJDSGROEP

Moord met citroen

  • Auteur: Jelleke Wierenga
  • Jaar van uitgave: 2015
  • Prijs: 14.95
  • Pagina's: 176
  • Uitvoering: Paperback
  • Uitgeverij: Brevier
  • ISBN: 9789491583735

‘Moord met citroen’ speelt in Zuid-Afrika en wordt verteld vanuit Bruno, het jongensdeel van een tweeling. De auteur schrijft steevast ‘Ik en Brunhilde’.  Het verhaal begint met ‘het gooien van citroenen’ naar een buurvrouw die haar blaffende honden maar niet tot bedaren wil brengen en de hoofdpersonen tot wanhoop drijft. Wanneer de buurvrouw plotseling op de grond ligt, na de laatste citroenworp, denkt de tweeling Bruno en Brunhilde dat ze haar vermoord hebben. Wat nu?

Hierna volgt een achtbaan aan gebeurtenissen. B&B schakelen hun vriend Ben in die hen per motor naar een dorp 60 km verder dan hun woonplaats brengt, waar ze ondergedoken willen blijven.Onderweg hebben de twee kussens onder hun kleren aan waardoor het lijkt alsof Ben heel dik is en Brunhilde hoogzwanger. Omdat ze verder broodmager zijn, levert dit bevreemdende blikken op. Vriend Ben wordt onmiddellijk als de vader van ‘het kind’ gezien. En hij is de vader? Het tandeloze vrouwtje bekijkt Ben die naast Brunhilde op het bankje zit. ‘Dan zal het vast een mooi kind worden. Ben wordt knalrood ….(…) ‘…..en dat betekent maar een ding: een tweeling. Dat nieuws heeft groot gejuich tot gevolg. De mannen achter in de wagen komen naar voren om Ben op de schouder te slaan vanwege zijn prestatie’. 

Hierna beginnen de leugens, verzinsels, draaikonterij, alles om maar een plausibel verhaal te verzinnen als reden waarvoor de drie onderweg zijn. ‘…wij zijn op de vlucht voor de kogels van een alcoholist’. (…) ‘Het is een pijnlijk verhaal’.  Tenslotte houden de medereizigers zelfs een collecte voor de armzaligen.

Bruno die een opleiding tot psycholoog volgt, doet niets liever dan nadenken over alles wat hem overkomt en er zijn ‘psychologische blik’ over laten gaan. ‘Schuld knaagt als kanker aan het geweten! barst ik uit. Jullie beseffen het misschien niet, maar ik heb zojuist een ongelooflijke ervaring gehad! Ik heb de kracht van het onderbewustzijn ervaren! Dat is ontzettend belangrijk voor mijn toekomstige loopbaan als psycholoog’. Helaas voor hem krijgt hij een fles ijskoud water  van Brunhilde in zijn gezicht. Dat was blijkbaar nodig ‘…als je dat liever hebt, zal ik je een dreun geven. Dat doen ze meestal bij hysterische mensen’. 

Hierna kopen ze voor weinig geld allerlei kleren en pruiken, vooral voor Brunhilde. Die kan ze later gebruiken bij al hun rollen als acteur, Russische prinses met lijfwacht, ontmoetingen met een verliefde agent en een undercover drugs-producerende apotheker. De mensen die hen ontmoeten zijn zwaar onder de indruk zodat ze allerlei privileges krijgen, etentjes aangeboden en in de meest vreemde situaties belanden, tot ze aan het eind van deze humoristische opeenstapeling van ongelooflijke gebeurtenissen, ontmaskerd, de dood net ontsnappen.

Het geheel is een dolkomisch verhaal dat barst van het leven en de energie. Ongelooflijk! Het geeft de kracht van fantasie & humor weer. Heerlijk. Dit zie je niet vaak meer: een vrolijke roman zonder ‘actuele raakvlakken’, dit boek heeft niets van dit alles (behalve als je ook maar iets serieus neemt in dit boek, bijvoorbeeld de drugshandel).

Een belangrijk element in het verhaal is de taal. Omdat het drietal zich voordoet als Russen, moeten ze natuurlijk wel Russisch spreken, waardoor er een mengeling van Russisch aandoend Engels volgt ‘Aai iz ze feemoz actrez from Rossia, Galina Gorbatsjov. Diez iz maai fellow actor, Jerzy Konsinsky, ond dee is maai bodilie guard, Wladimir Stanislav’. Vie trawel zjor lovelie contrie’ of ‘Ve Rossians drink ze zhampein laaik ze woter’. Voor de lezers die nog niet veel ervaring met Russisch Engels hebben is achterin het boek een vertaling van ‘Russische zinnen’ opgenomen.

Moord met citroen is een boek waarbij je ‘er even helemaal uit bent’. Genieten!

Dit boek is vertaald uit het Zuid-Afrikaans, het won in Zuid-Afrika de zilveren Sanlam-prijs voor jeugdliteratuur.

AP

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE