Boekdetails

6 - 12 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Minke springt

  • Auteur: Lieke van Duin
  • Illustrator(s): Harmen van Straaten
  • Jaar van uitgave: 2012
  • Prijs: 3.95
  • Pagina's: 128
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Mozaiek junior
  • ISBN: 9789023930389

Als je heel erg veel van paardrijden houdt, maar je woont midden in een stad én je vader & moeder vinden dat veel te duur…dán moet je wat anders bedenken! Minke wordt daar haar buurkinderen nog wel ’s voor bangerik uitgescholden, maar voor een paard is ze helemaal niet bang. Ze verzint een slim plannetje om tóch op paardrijles te mogen.

Een leuk boek over een heel gewoon meisje, die zomaar bij jou in de straat zou kunnen wonen. Voor jongens en meisjes vanaf 8 jaar.

Lieke van Duin schreef nog veel meer boeken over de buurkinderen Tim en Taco. Ze wonen namelijk in een grote stad met een grote binnentuin. Dat is een tuin, waar de heg of schutting is weggehaald en je dus een hele grote tuin over houdt. Met veel gezamenlijke speelruimte voor kinderen. Heerlijk!

De kinderen die bij deze tuin wonen zijn Tim en Taco, Jan Willem, Nienke, Heleen en Minke. Ze spelen vaak samen, maar hebben ook wel ’s ruzie en ze vinden Minke soms maar een bangerik en aansteller, ze huilt gauw en is gauw bang. Alleen Tim: van hem weet Minke dat hij haar niet in de steek laat. Hij weet van haar geheim.

Minke wil heel graag op paardrijden, maar dat vinden haar ouders te duur. Wat nu? Ze besluit er voor te sparen en klusjes te doen. Ze krijgt het heel druk, maar het lukt haar. En…ze mag beginnen. Dan blijkt Minke helemaal niet zo’n bangerik als de grote jongens eerst dachten.

Minke springt is een boek waarin je een heel jaar meemaakt met Minke. Wat kan er veel gebeuren én veranderen in een jaar? Als je dit leest, denk je misschien wel….hé dat kan bij mij ook! Minke geeft je hoop. Stel je voor dat jouw ‘geheime probleem’ ook over kan gaan. Stel je voor dat jij ook minder bang kunt worden en stoerder. Stel je voor dat jij ook meer durft en laat zien wat je kunt. ‘Minke springt’ laat zien dat het kan!

Je kunt dit boek lezen als een leuk paardenboek voor jongens en meisjes vanaf 8 jaar, maar.. misschien moet je de andere boeken over Tim en Taco ook ’s opzoeken in de bibliotheek of op school. Dan lees je ook over Tim in ‘Knikkerkampioen’ en ‘Het nieuwe skateboard’. En je leest in ‘Tim en Taco op Terschelling dat zelfs Taco wel ’s bang is. Als je die boeken leest, lijkt het net of het je neefjes en nichtjes uit Amsterdam zijn, best leuk.

Enne….ken je een beetje Fries? Dat leer je wel in dit boek. Minke gaat namelijk ook paardrijden bij Sjoukje, een vriendin van de kinderen van de vakantie op Terschelling. Bij Sjoukje thuis praten ze Fries. Maar Lieke van Duin zorgt er wel telkens voor dat uitgelegd wordt wat het betekent. Dat is makkelijk: zo leer je tegelijk Fries. Helemaal niet moeilijk.

‘Weet je nog van vorig jaar’ vraagt Tim na een tijdje. ‘Toen je zo vaak bang was en moest huilen? En toen iedereen je ging pesten? O, dat… Dat is superlang geleden’. Minke wuift achter zich. ‘Toen was ik klein. Nu ben ik groot. (….) ‘En je bent helemaal geen bangerik meer. Je bent nu best wel dapper! ‘Dapper? Ik?

De Tim en Taco boeken zijn leuke herkenbare boeken waarin ‘echte’ kinderen worden beschreven. Daarom heel geschikt voor alle leesplankjes boven het bed, voor alle schoolbibliotheken (AVI M5-E6)

Dit boek is opgenomen in de verzamelbundel ‘Het grote boek van Tim en Taco’.

AP

Amber (10 jr.): Ik vond het wel raar dat er ook Fries in het boek gesproken werd, maar ik leerde er wel van. Dit boek werd ook steeds spannender, ik had het zo uit!

 

 

Koop dit boek bij je plaatselijke boekhandel

of

BESTEL ONLINE