Boekdetails

0 - 6 jaar

LEEFTIJDSGROEP

Mijn peuterbijbel

  • Auteur: Melanie van de Peut
  • Illustrator(s): Michel de Boer
  • Serie: Peuterbijbel
  • Jaar van uitgave: 2019
  • Prijs: 26,50
  • Pagina's: 256
  • Uitvoering: Gebonden
  • Uitgeverij: Nederlands Bijbelgenootschap
  • ISBN: 9789089121950

Mijn peuterbijbel is een kinderbijbel voor (groot-)ouders met jonge kinderen om samen en interactief bijbelverhalen voor te lezen en te beleven. Klim in de boom met Zacheus, tel de broden bij de wonderbare spijziging, wijs personen aan, doe het samen en herhaal. Dat gecombineerd met de vriendelijke onbevangen kleurrijke illustraties van Michel de Boer maakt het tot een feestelijk voorleesgebeuren met je peuters. 

Na ‘Mijn kleine peuterbijbel‘ – een hardkartonnen versie met tien bijbelverhalen voor peuters – is er nu de grote editie met 55 verhalen uit het Oude en Nieuwe Testament, speciaal voor peuters.

Inhoud:

Bevat 30 verhalen uit het Oude Testament, inclusief Psalmen (8, 23,150), Spreuken, Nehemia, Jesaja, Micha. Micha kondigt de komst van Jezus aan. Het volgende verhaal in het deel uit het Nieuwe Testament is de geboorte van Jezus.

Bevat 25 verhalen uit het Nieuwe Testament, inclusief een brief van Paulus en het verhaal van Openbaringen.

De verhalen worden voorafgegaan door een uitgebreide inleiding vooraf, en voorleestips gericht op peuters (vraag, beweeg, doe samen, wijs aan, herhaal, volg de peuter). De inhoudsopgave is overzichtelijk, waarbij de oorspronkelijke bijbelplaatsen worden vermeld. Achterin het boek wordt verwezen naar de ‘Kleine peuterbijbel, Prentenbijbel en Samenleesbijbel Junior.

Uitvoering:

Een stevig gebonden, kloeke vierkante kinderbijbel in frisblauw. Met een geel leeslint. De belettering is in zachte kleuren en een vet lettertje. Met full-colour illustraties,  geplaatst in de tekst. De doe-opdrachten voor de peuters zijn telkens in een wat grotere letter en andere kleur afgedrukt.

Taalgebruik:

Een peuterbijbel die niet vertaald is, maar geschreven in oorspronkelijk Nederlands. Auteur Melanie van de Peut werkt zelf als taalcoördinator met peuters en jonge kinderen en weet de juiste toon aan te slaan. Ze gebruikt korte zinnen en concreet taalgebruik. ‘In de stad Nineve wonen heel veel mensen. Maar ze doen slechte en gemene dingen’.

Bij het verhaal ‘Mozes wordt gevonden’:

Mirjam hoort ook bij het volk van Israël. Ze heeft een babybroertje gekregen. O nee! Straks komt de farao om hem af te pakken. Maar de moeder van Mirjam is slim. Ze maakt een klein mandje voor de baby en ze verstopt hem tussen het riet.

kun jij je verstoppen achter je handen? Kiekeboe!

Bijzonder is dat de auteur zelfs bij een brief van Paulus aan Korinthe een verhaal weet te vertellen. ‘Paulus schrijft: ‘Kijk eens naar jezelf. Je lijf bestaat uit heel veel stukjes. En elk stukje is weer goed in iets anders’.

Wijs telkens een stukje aan van je lijf. Bijvoorbeeld je neus, je oren, je voeten. En wat kun jij daar goed mee? Doe maar eens voor!

‘Moeilijke’ woorden worden uitgelegd. ‘Bij God ben ik veilig. Hij geeft me nieuwe kracht’. Kracht betekent dat je je sterk voelt’.

Kun jij laten zien hoe sterk je bent?

Illustraties:

De illustraties van illustrator Michel de Boer zijn vriendelijk, lief en heel toegankelijk voor jonge kinderen. Met frisse, ‘zachte’ kleuren in een fijne prettige sfeer. Ze passen naadloos bij de verhalen. De gezichtjes geven de emoties uit de verhalen weer. Het omslag is vormgegeven in frisblauw met heldere dikke letters en kleine illustraties van dieren en van Jezus die zijn armen opent voor kinderen.

Eigenlijk is het vreemd dat dit pas de eerste keer is dat Michel de Boer een kinderbijbel illustreert. Het blijkt opnieuw dat hij erg goed is in het aanvoelen van de doelgroep.

Interactief voorlezen

Dit boek nodigt als geen ander uit tot interactief voorlezen. Help mee, doe mee, tel mee, roep mee, vier mee, stamp mee, ‘Help jij mee om hem (Jozef) eruit te trekken? 

Doelgroep

Een uitgebreide voorleesbijbel voor jonge kinderen, peuters om samen de bijbelverhalen te ontdekken en samen te lezen, te beleven en te kijken naar de plaatjes.

Oordeel

Aanwinst voor alle (groot-)ouders met peuters, jonge kinderen. Van deze mooie peuterbijbel gaan ze ongetwijfeld heel erg genieten. Niet alleen de ouders, grootouders, maar ook iedereen die met de doelgroep werkt in de crèche, kinderopvang, clubs in de kerk.

AP

 

 

Koop dit boek bij de plaatselijke boekhandel

of BESTEL ONLINE